Posibile dovezi de viață descoperite de NASA, pe o planetă la 120 de ani lumină distanță

ȘTIINȚĂ. Oamenii de știință de la NASA au făcut o descoperire fascinantă, aducând lumina asupra unei planete situate la 120 de ani lumină de Pământ. Planeta K2-18 b, s-a dovedit a fi mai specială decât ne-am fi imaginat vreodată.

Cu o masă de nouă ori mai mare decât cea a Pământului, K2-18 b este o exoplanetă oceanică cu o atmosferă bogată în hidrogen, încadrându-se în categoria planetelor de tip Hycean, potrivit NASA. Oamenii de știință au identificat, de asemenea, semnale ale unor gaze precum metan și dioxid de carbon, în timp ce lipsa amoniacului sprijină ideea existenței unei lumi oceanice sub o atmosferă bogată în hidrogen pe această planetă.

Dar cea mai intrigantă descoperire constă în posibilitatea existenței sulfurii de dimetil (DMS) în atmosfera lui K2-18 b, o moleculă care, pe Pământ, este produsă doar de organisme vii, în special de fitoplanctonul marin. Această descoperire ar putea sugera potențialul pentru existența vieții pe această planetă îndepărtată.

Nu este pentru prima dată când NASA identifică posibile semne ale apei pe alte planete. Vaporii de apă au fost detectați anterior pe exoplaneta HAT-P-11b, situată la o distanță similară de Pământ în constelația Lebăda.

K2-18 b orbitează în jurul stelei K2-18, o pitică rece, într-o zonă considerată de NASA ca fiind locuibilă. Cu o rază de 2,6 ori mai mare decât a Pământului, planeta găzduiește cel mai probabil un nucleu cu o manta groasă de gheață, supusă presiunilor ridicate, asemănătoare cu cele de pe planeta Neptun. Cu toate acestea, atmosfera sa subțire, dar bogată în hidrogen, și oceanul care acoperă întreaga suprafață ar putea oferi condiții interesante pentru cercetarea vieții extraterestre.

Deși planeta K2-18 b este considerată o planetă oceanică, temperatura sa extrem de ridicată ar putea să fie un obstacol în dezvoltarea vieții așa cum o cunoaștem. Cu toate acestea, descoperirea deschide noi perspective și întrebări fascinante cu privire la existența vieții în Universul nostru vast.

Această descoperire are loc într-un moment special pentru NASA, care a sărbătorit un an de la punerea în funcțiune a telescopului spațial James Webb. Imaginile detaliate și descoperirile uluitoare ale acestui telescop au revoluționat înțelegerea noastră asupra cosmosului și a originilor Universului, deschizând calea către noi mistere și revelații despre funcționarea Universului nostru vast și uimitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare