Postul Paștelui 2025: zilele cu dezlegare la pește

RELIGIE. Credincioșii au intrat în Postul Paștelui, cunoscut și sub numele de Postul Mare, cel mai lung și mai aspru post din calendarul ortodox. Acesta durează 48 de zile și se încheie în seara Sâmbetei Mari, înainte de Învierea Domnului.

Postul Mare amintește de cele 40 de zile de post ținute de Mântuitor înainte de începutul activității Sale mesianice. În tradiția creștină, postul nu este doar o perioadă de restricții alimentare, ci și una de purificare sufletească, rugăciune și pregătire pentru Sărbătoarea Învierii.

Când sunt dezlegări la pește în Postul Paștelui 2025?

În timpul Postului Mare, există doar două zile în care se face dezlegare la pește:

25 martie 2025 – de Buna Vestire

13 aprilie 2025 – de Florii (Intrarea Domnului în Ierusalim)

Pe lângă zilele cu dezlegare la pește, Biserica permite consumul de untdelemn și vin în zilele de sâmbătă și duminică, după Sfânta Liturghie, dar și în anumite sărbători marcate cu „cruce roșie” sau „cruce neagră”, dacă nu se află în prima sau ultima săptămână a postului.

• Ajunare strictă – Lunea și marțea din prima săptămână a postului, precum și în Săptămâna Patimilor (luni, marți, miercuri, vineri și sâmbătă), credincioșii pot consuma doar pâine și apă, după apusul soarelui.

• Săptămâna Curată – Prima săptămână a postului este cunoscută sub această denumire. În această perioadă, gospodarii respectă obiceiuri menite să protejeze casa și animalele de rele. Spre exemplu, nu se țese pentru a nu „încurca ițele”, iar în ziua de Sân Toader, cei care nu respectă tradiția riscă ca animalele lor să fie atacate de fiare.

Postul Paștelui nu este doar despre renunțarea la anumite alimente, ci despre apropierea de Dumnezeu prin rugăciune, fapte bune și curățenie sufletească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare