Postul Sfântului Petru și Pavel 2024: durata și perioadele de dezlegare la pește

RELIGIE. În fiecare an, pe 29 iunie, sunt sărbătoriți Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ziua martiriului lor. În săptămâna dinaintea acestei sărbători importante pentru creștini, are loc Postul Sfântului Petru și Pavel, cunoscut și sub numele de Postul Sâmpetrului.

Sfinții Petru și Pavel sunt venerați ca întemeietorii Bisericii din Roma și au fost martirizați separat acolo, în timpul domniei împăratului Nero.

În România, Postul Sfântului Petru și Pavel 2024 începe pe 24 iunie și ține până pe 29 iunie. În această perioadă, credincioșii respectă tradiția de a ține post, însemnând abstinența de la alimente de dulce precum carne, ouă sau lactate. Lăsata secului, ultima zi în care se pot consuma aceste alimente, are loc pe 23 iunie, coincizând cu sărbătoarea Rusaliilor.

Postul Sfântului Petru și Pavel este cel mai scurt post din calendarul ortodox și este numit și postul de vară. Începutul său variază în funcție de data Paștelui și poate dura minim 7 zile, în funcție de data învierii.

În prima zi de post, 24 iunie, credincioșii au dezlegare la pește, deoarece se sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. În zilele de luni, miercuri și vineri, se consumă alimente fără ulei, iar marțea și joia este dezlegare la ulei. Peștele este permis să fie consumat doar în zilele de sâmbătă și duminică.

Iată câteva zile speciale din Postul Sfântului Petru și Pavel 2024:
– Luni, 24 iunie – Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul – dezlegare la pește;
– Marți, 25 iunie – Sfânta Muceniță Fevronia – dezlegare la pește;
– Joi, 27 iunie – Sfântul Cuvios Samson, primitor de străini – dezlegare la ulei și vin.

Aceste reguli și tradiții sunt respectate cu sfințenie de credincioșii ortodocși în timpul acestui post scurt și important din calendarul liturgic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare