POZITIV – Primă de 1.500 de lei pentru fiecare nou-născut din Târgu Mureș

NATALITATE. Înaintea scrierii, la final de 2018, un sfat gratuit, venit dintr-o logică a normalității, pentru politicieni și administratorii publici: Nu mai cumpărați presa, mituind-o cu bani publici. Dacă doriți să vă promovați imaginea personală, de politicieni, aspirați la șefia administrațiilor publice locale, județene, naționale, plătiți din banii proprii, nu din banii comunităților – e normal ca fondurile comunităților să fie folosite exclusiv pentru creșterea calității vieții celor care crează respectivele bugete.

 

Când faceți un lucru bun, în interesul cetățenilor, nu trebuie să plătiți – o presă normală, cu toate țiglele pe acoperiș, care-și respectă profesia, îl consemnează „pro bono publico”, fiind în interesul public pentru ca respectiva informație să ajungă la cetățeni. Argument, această scriere.

 

Proiectul lui Florea

 

În “laboratoarele” administrației târgumureșene s-a pregătit implementarea unei hotărâri despre care primarul Dorin Florea, din postură de inițiator-strateg, e convins că „va contribui semnificativ la creșterea natalității la nivelul municipiului”. Proiectul se referă la acordarea de municipalitate, din bugetul local, a unui sprijin financiar în cuantum de 1.500 de lei pentru nou-născuți.

 

Pentru ca Primăria Târgu Mureș să plătească 1.500 de lei pentru fiecare nou-născut, trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții: părinții să lucreze de cel puțin un an fără întrerupere, domiciliul părinților să fie în Târgu Mureș, copilul să fie născut în maternitățile din Târgu Mureș. Proiectul va deveni hotărâre și va fi pus în practică (am explicat de ce, primarul Florea controlează majoritatea forului deliberativ al urbei, Consiliul Local).

 

Ce trebuie să facă părinții pentru a primi sprijinul financiar acordat nou-născuților? Să depună la Direcția de Asistență Socială, în termen de 30 de zile de la nașterea copilului, un dosar care să cuprindă cartea de identitate a părinților (în original și copie), certificatul de naștere al copilului nou-născut (original și copie) și adeverințe de la locul de muncă al părinților (original).

 

Micile sincope

 

Singurul neajuns al viitorei hotărâri este că prevede că acest ajutor financiar pentru nou-născuți se referă la copii născuți începând din 1 ianuarie 2019, însă este în dezbatere până în 7 ianuarie 2019 și poate deveni hotărâre după adoptarea acestuia de Consiliul Local, ședința ordinară din ianuarie urmând să se desfășoarea în ultima decadă a lunii, așa că părinții copiilor născuți la începutul anului 2019 au la dispoziție mai puține zile pentru depunerea dosarului decât termenul de 30 de zile prevăzut de proiectul de hotărâre.

 

De asemenea, motivarea conform căreia această subvenție unică de 1.500 de lei va crește semnificativ natalitatea în Târgu Mureș este hilară. Proiectul, în schimb, este unul pozitiv și l-am consemnat ca atare. Vedeți, domnule Florea, n-a trebuit să plătiți. E suficient să faceți în continuare lucruri în folosul cetățenilor, să nu sifonați banii publici abonaților de casă (așa cum faceți acum), să nu girați cheltuieli care nu se reflectă nicicum în creșterea nivelului vieții târgumureșenilor (așa cum faceți acum), în sinteză să nu vă preocupe interele de castă, ci interesele urbei, și veți avea parte de presă pozitivă. „Lamulțean! :)”, „Boldog új évet!”.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare