PPE renunță la interzicerea motoarelor pe benziă și motorină în UE: o schimbare majoră în politica ecologică

PROTECȚIA MEDIULUI. Într-o mișcare surprinzătoare, Partidul Popular European (PPE) și-a schimbat poziția cu privire la interzicerea motoarelor pe benzină și motorină, un pilon central al Green Deal-ului UE. Manfred Weber, liderul grupului de centru-dreapta PPE, a declarat că interdicția planificată a fost o “greșeală” și că va face presiuni pentru eliminarea acesteia în cadrul negocierilor viitoare.

Contextul schimbării
Anunțul a venit la scurt timp după alegerile europarlamentare, în care PPE a obținut cele mai multe locuri în Parlamentul European. Această schimbare de poziție marchează o răsturnare semnificativă față de alegerile europene din 2019, când majoritatea liderilor politici susțineau măsuri ecologice stricte. Acum, creșterea influenței partidelor de dreapta și prăbușirea Verzilor europeni au pus sub semnul întrebării planurile istorice ale UE de combatere a încălzirii globale.

Declarațiile liderilor PPE
Manfred Weber a subliniat că interdicția motoarelor cu combustie internă, prevăzută pentru 2035, trebuie reconsiderată. „A fost o greșeală”, a declarat el pentru Politico, promițând discuții intensive pentru anularea acesteia.

Peter Liese, liderul legislativ al PPE în domeniul climei, a confirmat că rezultatele alegerilor susțin viziunea partidului său pentru un “Green Deal” mai puțin restrictiv. „Va trebui să facem unele ajustări. Interzicerea motoarelor cu combustie – aceasta trebuie să dispară”, a spus el. Liese a subliniat, de asemenea, importanța protejării agriculturii de reglementările excesiv de stricte în domeniul climei.

Provocări și consecințe
Anularea interdicției privind motoarele pe benzină și motorină nu va fi însă simplă. Aceasta ar contrazice direct poziția Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene și candidata principală a PPE, care a susținut ferm interdicția în campania electorală pentru un al doilea mandat. De asemenea, orice măsură de eliminare a legii ar provoca un conflict major cu partidele de stânga care au sprijinit această măsură.

Perspective viitoare
Un lucru este sigur, potrivit lui Peter Liese: „Nu vor mai fi luate decizii fără PPE”. Acest lucru sugerează că, în contextul noii configurații politice, PPE va juca un rol central în modelarea viitoarelor politici ecologice ale UE.

În concluzie, decizia PPE de a renunța la interzicerea motoarelor pe benzină și motorină reflectă o schimbare semnificativă în abordarea politicilor ecologice ale UE. Pe măsură ce negocierile continuă, rămâne de văzut cum vor evolua aceste politici și ce impact vor avea asupra planurilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare