Praf saharian peste România: Avertizare meteo pentru „ploi murdare” și descărcări electrice

FEMOMENE EXTREME. România se confruntă cu un fenomen meteorologic neobișnuit, iar vremea capricioasă promite să aducă ploi „murdare” și descărcări electrice pe parcursul următoarelor zile. Elena Mateescu, directorul ANM, avertizează cu privire la anomalii termice și la un nor de praf saharian care va traversa țara, generând o serie de schimbări meteorologice remarcabile.

Potrivit meteorologilor, o depresiune atmosferică situată în vestul Europei va provoca un transport intens de praf saharian către România, determinând apariția unor „ploi murdare” însoțite de descărcări electrice. Aceste particule fine de praf mineral, ridicate de vânturile puternice din regiunea Africii de Nord, sunt purtate acum spre est, antrenate de zona de joasă presiune deasupra Europei Occidentale.

În consecință, se prognozează că în nordul, vestul, centrul și sud-vestul României vor fi afectate de ploi cu o concentrație crescută de suspensii solide, conferindu-le un aspect „murdar”. Acest fenomen este alimentat de precipitațiile care își vor transporta o parte din praful aflat în atmosferă, determinând depunerea acestuia pe diverse obiecte.

Totuși, în zonele unde ploaia nu va cădea, se preconizează o îmbunătățire a vizibilității după trecerea frontului atmosferic, odată cu împingerea aerului încărcat cu praf spre est. Cu toate acestea, se avertizează cu privire la riscul de descărcări electrice însoțind aceste ploi murdare.

Pe lângă fenomenul de transport de praf saharian, meteorologii prognozează și o schimbare bruscă a temperaturilor. După zile de iarnă autentică, România se pregătește să intre într-o perioadă de încălzire accelerată. Potrivit directorului ANM, după câteva zile cu temperaturi scăzute și chiar viscol în zonele montane, se așteaptă o creștere semnificativă a temperaturilor. Astfel, în weekend, valorile termice ar putea atinge aproape 30 de grade Celsius, cu o tendință de încălzire evidentă până la finalul lunii martie și începutul lunii aprilie.

Cu toate acestea, pe lângă încălzirea vremii, se prognozează și fenomene meteorologice precum ploi abundente în zonele montane și rafale de vânt puternice, de până la 80-90 km/h, în anumite regiuni ale țării.

În concluzie, România se pregătește să facă față unor condiții meteorologice diverse și neobișnuite, de la ploi murdare și descărcări electrice la încălzirea bruscă a vremii, reflectând astfel capriciile primăverii în țara noastră. Recomandăm cetățenilor să fie precauți și să se informeze din surse oficiale cu privire la evoluția prognozei meteo și la eventualele avertismente emise de autorități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare