PREMIERĂ – energia electrică produsă cu ajutorul unor panouri fotovoltaice plutitoare

0
38

ENERGIE. Primul parc fotovoltaic plutitor din România – proiect pilot, va fi construit de compania de stat Hidroelectrica pe un lac de acumulare din județul Olt, în zona unde există acum o hidrocentrală. Tehnologia va putea fi implementată pe mai multe lacuri, în special în sudul țării.
 
Sistemul pe care cei responsabili l-au denumit „NUFĂRUL” va avea o putere instalată de 10 MW.
Parcul fotovoltaic plutitor va acoperi 10 hectare din suprafața lacului de acumulare – altfel spus, va fi de mărimea a zece terenuri de fotbal.
Peste 26 de mii de panouri vor fi folosite la construcția lui. Energia pe care o va produce a fost estimată la 12 GWh, suficientă să asigure consumul în fiecare zi a peste o mie de locuințe.
 
Randamentul unui astfel de sistem este cu 12,5% mai mare față de cel al unuia convențional, datorită efectului de răcire pe care apa îl produce sub panouri. Parcurile fotovoltaice plutitoare ajută – spun specialiștii – și la reducerea temperaturii apei și previn evaporarea ei. Deocamdată tehnologia permite doar amplasarea lor pe lacuri pentru că pe mare – din cauza valurilor – panourile s-ar rupe.
 
Apariția acestor parcuri fotovoltaice ar putea duce la o scădere a energiei hidroelectrice, care astăzi reprezintă aproape 30 la sută din producția totală de energie a României.
Este o soluție prin care Hidroelectrica poate să își folosească luciul de apă fără să creeze probleme, neîncercând să instaleze fotovoltaice în zonele agricole.

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ