PREMIERĂ – energia electrică produsă cu ajutorul unor panouri fotovoltaice plutitoare

ENERGIE. Primul parc fotovoltaic plutitor din România – proiect pilot, va fi construit de compania de stat Hidroelectrica pe un lac de acumulare din județul Olt, în zona unde există acum o hidrocentrală. Tehnologia va putea fi implementată pe mai multe lacuri, în special în sudul țării.
 
Sistemul pe care cei responsabili l-au denumit „NUFĂRUL” va avea o putere instalată de 10 MW.
Parcul fotovoltaic plutitor va acoperi 10 hectare din suprafața lacului de acumulare – altfel spus, va fi de mărimea a zece terenuri de fotbal.
Peste 26 de mii de panouri vor fi folosite la construcția lui. Energia pe care o va produce a fost estimată la 12 GWh, suficientă să asigure consumul în fiecare zi a peste o mie de locuințe.
 
Randamentul unui astfel de sistem este cu 12,5% mai mare față de cel al unuia convențional, datorită efectului de răcire pe care apa îl produce sub panouri. Parcurile fotovoltaice plutitoare ajută – spun specialiștii – și la reducerea temperaturii apei și previn evaporarea ei. Deocamdată tehnologia permite doar amplasarea lor pe lacuri pentru că pe mare – din cauza valurilor – panourile s-ar rupe.
 
Apariția acestor parcuri fotovoltaice ar putea duce la o scădere a energiei hidroelectrice, care astăzi reprezintă aproape 30 la sută din producția totală de energie a României.
Este o soluție prin care Hidroelectrica poate să își folosească luciul de apă fără să creeze probleme, neîncercând să instaleze fotovoltaice în zonele agricole.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare