Premierul Marcel Ciolacu și trei miniștri importanți ajung la Bruxelles pentru a încerca modificări în PNRR

POLITICĂ. Premierul Marcel Ciolacu, alături de trei membri importanți din cabinetul său, se va deplasa la Bruxelles, în vederea unor discuții referitoare la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceste negocieri se vor concentra pe teme precum deficitul bugetar și reforma pensiilor speciale.

Guvernanții au în vedere strategii cruciale în legătură cu implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, cu scopul de a asigura că resursele alocate de Uniunea Europeană nu se pierd. Astfel, premierul Marcel Ciolacu și trei miniștri din cabinetul său, respectiv Marcel Boloș (Ministerul Finanțelor), Simona Bucura-Oprescu (Ministerul Muncii) și Adrian Câciu (Ministerul Proiectelor Europene), vor călători la Bruxelles.

Această deplasare va avea loc în cursul acestei luni. Cei trei reprezentanți vor încerca să convingă Comisia Europeană să accepte o creștere a deficitului bugetar pentru România. Planul Național de Redresare și Reziliență a fost semnat în anul 2021.

De asemenea, noua ministra a Muncii, Simona Bucura-Oprescu, va aborda subiectul modificărilor legate de legea privind eliminarea pensiilor speciale, în urma deciziei Curții Constituționale. Conform informațiilor furnizate de Antena 3, ea va încerca să convingă oficialii de la Bruxelles să nu reducă finanțarea pe fondul depășirii termenului stabilit în PNRR pentru implementarea acestor schimbări.

“Avem până pe 31 august pentru a finaliza renegocierea PNRR. Ne-am asumat un deficit de 4,4%, poziționându-ne ca singura țară din UE care este de acord în ceea ce privește acest aspect. În ultimii doi ani, am înregistrat împrumuturi de 200 de miliarde de lei. Bugetul pentru toate pensiile din România însumează 100 de miliarde. Toate aceste aspecte trebuie rezolvate până pe 31 august”, a declarat premierul cu câteva zile în urmă.

În capitala Uniunii Europene, Marcel Ciolacu și ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, vor prezenta planul de măsuri fiscale care urmează să fie aprobate până în luna septembrie. Printre acestea se evidențiază eliminarea unor facilități fiscale, impozitarea veniturilor în domeniul IT care depășesc 10.000 de lei și renunțarea la scutirea de la plata CASS în sectoarele construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare.

Aceste măsuri constituie o reformă a aparatului bugetar și nu beneficiază de un consens unanim în cadrul coaliției de guvernare. Într-adevăr, aceste propuneri au generat schimburi intense de opinii între reprezentanții PSD și cei de la PNL, partenerii de coaliție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare