Prețurile negative ale energiei electrice: un paradox în era energiilor regenerabile
ENERGIE VERDE. Pe fondul avansului energiei fotovoltaice și eoliene, electricitatea ajunge tot mai des să fie vândută pe piață la prețuri negative, un fenomen paradoxal care amenință un sector aflat în prima linie a luptei împotriva încălzirii globale, informează AFP.
La sfârșitul lunii iunie, Franța a înregistrat 235 de ore de producție de electricitate la prețuri negative, adică 5% din totalul orelor de producție, depășind deja recordul din 2023 (147 de ore), potrivit gestionarului rețelei de înaltă tensiune din Franța (RTE). În sudul Australiei, ponderea a ajuns la 20% încă din 2023, conform Agenției Internaționale a Energiei (IEA).
Cauzele prețurilor negative
Fenomenul are la bază o producție abundentă de energie regenerabilă care duce la prăbușirea prețurilor atunci când cererea este scăzută. Pe piața ‘spot’, unde 20% din electricitatea de pe piață se tranzacționează de pe o zi pe alta, prețurile au scăzut până la minus 87 de euro/MWh în 2024. În Elveția, prețurile s-au prăbușit până la minus 400 de euro/MWh în data de 14 iulie. Aceste prețuri negative se înregistrează, în general, vara, la amiază, când producția de energie fotovoltaică atinge nivelul maxim.
În ultimii trei ani, această tendință s-a accelerat, ca urmare a unei scăderi neașteptate a cererii în Europa, după pandemia de Covid-19 și războiul din Ucraina.
Impactul asupra pieței și producătorilor
Prețurile negative influențează factura finală, explică Rebecca Aron, directoare de piață la Valorem, un producător francez pionier în domeniul regenerabilelor. Impactul este însă decalat în timp și poate trece neobservat prin alte momente de creșteri și scăderi. Industriile mari consumatoare de energie pot beneficia dacă își pot muta consumul în momentele cele mai avantajoase.
Un preț negativ „este un semnal de alarmă că există mult prea multă producție în rețeaua electrică” și că trebuie să înceteze producția, explică Nicolas Goldberg, expert la Colombus Consulting. Sistemul energetic trebuie să fie echilibrat în orice moment, electricitatea fiind mai dificil de stocat decât alte forme de energie precum gazele și petrolul.
În prezent, numeroase companii care operează capacități regenerabile opresc echipamentele când se anunță un preț negativ, fiind nevoie de un minut pentru a opri un parc fotovoltaic și două până la trei minute pentru o turbină eoliană. Totuși, nu toți producătorii fac acest lucru.
„Facilitățile regenerabile pot fi oprite, însă în prezent, în funcție de contractele de producție, nu sunt stimulate în mod neapărat să se oprească”, explică Mathieu Pierzo, director pe piața de electricitate la RTE. Unii producători sunt remunerați la un preț fix în cazul unei opriri sau compensați de stat dacă prețul lor garantat nu este atins. Centralele care funcționează cu combustibili fosili sau cele nucleare pot varia producția, însă există și aici unele limite (constrângeri tehnice, costul repornirii, etc.).
Provocările și soluțiile pentru viitor
Accelerarea fenomenului prețurilor negative este „extrem de problematică” pentru sectorul regenerabilelor, subliniază Mattias Vandenbulcke, de la asociația profesională France Renouvelables. „Asta permite unora să vină cu un discurs nefast și să zică ‘energiile regenerabile nu folosesc la nimic’,” adaugă el.
Recurența prețurilor negative trimite un semnal urgent că avem nevoie de mai multă flexibilitate în gestionarea ofertei și cererii, estimează recent IEA. Facilitățile regenerabile trebuie să devină mai flexibile și trebuie majorate capacitățile de stocare a electricității. În plus, trebuie acționat și pe partea de cerere prin stimularea financiară pentru a deplasa consumul spre perioadele de după-amiază, de exemplu pentru încărcarea autovehiculelor.
În concluzie, deși prețurile negative ale energiei electrice reflectă succesul energiei regenerabile, ele aduc cu ele și provocări semnificative. Gestionarea echilibrului dintre producție și cerere, investițiile în capacități de stocare și ajustarea politicilor de consum vor fi esențiale pentru a asigura sustenabilitatea și eficiența acestui sector crucial pentru viitorul planetei.