Prima fabrică de anvelope cu zero emisii de CO2 din lume inaugurată la Oradea: un pas major spre sustenabilitate

PREMIERĂ MONDIALĂ. Oradea a devenit recent locul unei realizări istorice în industria auto: deschiderea primei fabrici de anvelope din lume cu zero emisii de bioxid de carbon. Investiția de 650 de milioane de euro a companiei Nokian Tyres a produs prima anvelopă de test pe 1 iulie, cu producția comercială de volum planificată să înceapă la începutul anului 2025.

Un proiect ambițios, realizat la timp
Într-un comunicat de presă, Nokian Tyres a anunțat că lucrările la noua fabrică din Oradea se desfășoară conform planificării și bugetului stabilit. Construcția, care se întinde pe zece hectare, a început în 2023, iar de atunci, compania a lansat și o campanie de recrutare pentru a forma echipa locală.

În anii 2023 și 2024, au fost selectați atât candidați pentru zona de producție, cât și pentru roluri administrative și de conducere. Echipa de lansare, formată din 60 de specialiști, a beneficiat de un stagiu de formare la fabrica Nokian Tyres din Finlanda, pentru a asimila cunoștințele necesare producției de anvelope premium. În total, fabrica din Oradea va avea aproximativ 500 de angajați.

Prima anvelopă de test și perspectivele pentru 2025
Prima anvelopă produsă la Oradea este modelul Nokian Tyres Snowproof 2, simbolizând aniversarea de 90 de ani de la inventarea anvelopelor de iarnă fără crampoane. Susanna Tusa, directorul general și vicepreședinte al Nokian Tyres Romania Operations, a declarat:
„Odată cu prima anvelopă realizată aici, am avut ocazia de a testa capacitatea de producție din noua fabrică și totul decurge conform planului. Membrii echipei au parcurs cu succes stagiul de practică din Finlanda și au acum toate informațiile necesare pentru a produce anvelope premium fără compromisuri.”

O capacitate impresionantă și planuri de viitor
După ce va deveni operațională, fabrica va avea o capacitate anuală de producție de 6 milioane de anvelope, cu posibilitatea de creștere în viitor. Anvelopele produse aici vor fi comercializate în principal în Europa Centrală, beneficiind de localizarea strategică a fabricii.

Un reper în industria sustenabilă
Fabrica Nokian Tyres din Oradea nu este doar o premieră în ceea ce privește emisiile zero de CO2, ci și un exemplu de sustenabilitate holistică. Aceasta va folosi exclusiv energie electrică din surse curate și va implementa procese automatizate, cu înaltă eficiență energetică. În plus, fabrica va adopta standarde riguroase pentru gestionarea deșeurilor, similare celor din celelalte fabrici Nokian Tyres din Finlanda și Statele Unite.

Un model de inovație și sustenabilitate
Inaugurarea fabricii Nokian Tyres din Oradea marchează un moment important nu doar pentru companie, ci și pentru industria globală a anvelopelor. Aceasta demonstrează angajamentul către inovație și sustenabilitate, oferind un model pentru viitoarele dezvoltări în domeniu.
„Nokian Tyres a inventat anvelopa de iarnă în 1934. Nu puteam sărbători mai frumos aniversarea celor 90 de ani de la acest moment decât fabricând unul dintre produsele noastre emblematice în cea mai nouă fabrică a noastră”, a concluzionat Susanna Tusa.

Cu această realizare, Oradea se alătură celor mai avansate centre de producție din lume, demonstrând că sustenabilitatea și inovația pot merge mână în mână pentru un viitor mai verde și mai eficient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare