Primele cireșe românești vor ajunge în magazine la finalul lunii mai

AGRICULTURĂ. Primele cireșe românești vor ajunge pe piață la sfârșitul lunii viitoare, conform spuselor inginerului Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman. Până atunci, fructele disponibile provin fie din import, fie sunt cantități limitate provenite din culturi de cireșe în sere. Deși s-au observat cireșe la prețuri ridicate, acestea nu sunt de origine românească, afirmă specialistul în pomicultură.

Cireșele românești nu sunt prezente pe piață mai devreme, nu există soiuri care să ajungă la maturitate în plantațiile comerciale înainte de 15-20 mai. Deși unele soiuri extratimpurii pot fi culese mai devreme, de exemplu, după 5-6 mai, în grădinile de familie unde se creează un microclimat între clădiri, acestea sunt destinate consumului personal, nu vânzării”, a explicat Marius Roman.

Cireșele disponibile în piață sunt în mare parte din import, conform pomicultorului. Cele care sunt cultivate în sere și ajung să fie culese la finalul lunii aprilie vor avea prețuri ridicate și vor fi vândute direct de la fermă, nu în piețe.

Există câteva plantații mai noi, dar mai mici, protejate, în România. Acestea sunt foste solarii sau sere, dar chiar și în acest caz, fructele nu vor fi disponibile înainte de sfârșitul lunii aprilie. Cantitățile sunt foarte mici și vor fi vândute direct de la fermă. În concluzie, cireșele disponibile în piață sunt din import, nu din producție internă“, a clarificat Marius Roman.

Deși evoluția prețurilor este dificil de prevăzut în prezent, inginerul Marius Roman estimează că primele cireșe se vor vinde la un preț de 30-40 de lei pe kilogram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare