Primele pensii recalculate – care este județul surpriză și când vor primi pensionarii noile sume?

PENSII. Ministrul muncii, Bucura Oprescu, a anunțat că procesul de recalculare a pensiilor a ajuns la 99% în județul Suceava. Adeverințele cu noile pensii vor fi trimise pensionarilor începând din luna iunie, iar până la 1 septembrie toate pensiile vor fi recalculate conform noii legi a pensiilor.

Ministrul muncii a declarat că digitalizarea dosarelor de pensii în județul Suceava este aproape completă, ajungând la 99,2%. Aceasta înseamnă că Suceava este unul dintre județele cele mai avansate în acest proces, datorită eforturilor angajaților locali.

Calendarul de recalculare a pensiilor:

  • În lunile iunie-august, toate pensiile vor fi recalculate.
  • Pensionarii vor primi adeverințele cu noile pensii în această perioadă.
  • Primele pensii mărite vor fi primite pe 2 septembrie prin poștă.
  • Pensionarii care primesc pensia pe card vor vedea noile sume în conturi pe 12 septembrie.

Ministrul a subliniat importanța digitalizării pentru a evita cozile și pentru a accelera procesul de recalculare, un aspect esențial pentru a asigura un flux eficient al beneficiarilor în toate Casele Județene de Pensii.

Deși Suceava pare să fie un județ avantajat, există scepticism cu privire la declarațiile ministrului, având în vedere contextul politic. Newsweek a menționat că, deși ministrul afirmă că recalcularea merge foarte bine, la Casa de Pensii Suceava lucrează doar 30 de angajați care gestionează 150.000 de dosare, sugerând o posibilă suprasolicitare a personalului.

Formula de recalculare a pensiilor:

  • Valoarea Punctului de Referință (VPR) x Numărul total de puncte.
  • VPR este stabilit la 81 de lei.
  • Numărul total de puncte include punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele necontributive.

Punctele necontributive sunt obținute pentru anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte pentru fiecare an).

Punctele de stabilitate variază între 0,50 și 1 punct pe an, în funcție de numărul de ani munciți peste 26 de ani de contribuție.

Pentru detalii suplimentare și actualizări despre procesul de recalculare a pensiilor, consultați Monitorul Oficial și sursele oficiale ale Casei Naționale de Pensii Publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare