Primul pacient care a primit un rinichi modificat genetic de la un porc a fost externat: un moment istoric în transplantul de organe

TRANSPLANT. Bărbatul în vârstă de 62 de ani, care a primit un rinichi de porc modificat genetic, a fost externat două săptămâni după operația revoluționară la Spitalul General din Massachusetts, SUA.

Succesul acestei proceduri medicale a fost primit cu entuziasm de comunitatea științifică, reprezentând un moment istoric în domeniul transplantului.

Vestea externării pacientului a fost anunțată miercuri de către cel mai mare spital universitar al Școlii de Medicină Harvard din Boston. Pe 16 martie, medicii au efectuat cu succes o intervenție chirurgicală de transplant, implantându-i lui Slayman un rinichi de porc modificat genetic. Operația a durat patru ore, iar medicii raportează că rinichiul funcționează bine, iar pacientul nu mai are nevoie de dializă.

Această operație reprezintă un pas înainte spre o posibilă soluție pentru deficitul cronic de organe disponibile pentru transplant. În 2018, pacientul a primit un rinichi uman de la un donator decedat, însă organul a început să cedeze anul trecut, iar medicii au sugerat ideea unui transplant de rinichi de porc. Rinichiul de porc a fost modificat genetic de către compania farmaceutică eGenesis, cu sediul în Cambridge, pentru a elimina genele dăunătoare ale porcului și pentru a adăuga anumite gene umane pentru a îmbunătăți compatibilitatea. Massachusetts General Hospital din Boston are o istorie bogată în domeniul transplantului de organe. Împreună cu eGenesis, spitalul a condus cercetări asupra xenotransplantului în ultimii 5 ani.

Conform unui ONG, peste 100.000 de americani necesită un transplant de organe pentru a supraviețui, iar numărul donatorilor, fie decedați, fie în viață, a fost sub 23.500 în 2023. Deși acesta este primul rinichi de porc transplantat la un om, nu este prima dată când un organ de porc este utilizat într-o procedură de transplant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare