Prioritate la vamă pentru titularii de carnete TIR utilizând aplicația TIR-EPD

TRANSPORT RUTIER. Începând cu 1 august 2024, titularii de carnete TIR care folosesc aplicația TIR-EPD pentru predeclararea electronică vor beneficia de prioritate la birourile vamale de frontieră Albița și Siret, a anunțat vineri Autoritatea Vamală Română (AVR), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Măsuri pentru fluidizarea traficului de mărfuri
Autoritatea Vamală Română, alături de Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Uniunea Internațională a Transportului Rutier, Organizația de Cooperare Economică a Mării Negre, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România, Asociația Internațională a Transportatorilor Auto din Republica Moldova și Asociația Transportatorilor Rutieri Internaționali din Ucraina, s-au întâlnit la biroul vamal de frontieră Albița pentru a discuta despre timpii de așteptare la frontierele cu Republica Moldova și Ucraina.

Reprezentanții acestor organizații au propus măsuri menite să fluidizeze și să optimizeze traficul de mărfuri și mijloace de transport, adaptându-se la tendințele economiei regionale. Printre soluțiile avansate s-a numărat și utilizarea procedurilor vamale simplificate, inclusiv declararea prealabilă a informațiilor necesare pentru analiza de risc.

Proiect pilot pentru titularii de carnete TIR
Președintele AVR, Marcel Mutescu, a anunțat că, în cadrul unui proiect pilot, titularii de carnete TIR care utilizează aplicația TIR-EPD vor avea acces la artera dedicată AEO și camioanelor goale la punctele vamale Albița și Siret. „Preconizăm ca acest proiect pilot să fie implementat până la sfârșitul anului, după care vom evalua rezultatele și vom decide asupra necesității extinderii acestei facilități și la celelalte birouri vamale”, a declarat Mutescu.

Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii vamale
În cadrul întâlnirii, s-a discutat și despre recent aprobata Ordonanță de Urgență nr. 76/2024, care prevede consolidarea capacității instituționale a AVR și reorganizarea activităților acesteia. Mutescu a informat participanții despre instituirea Programului Multianual de Modernizare și Dezvoltare a Infrastructurii Vamale pentru perioada 2025-2030, cu un buget de maxim un miliard de lei. Acest program vizează modernizarea infrastructurii vamale, consolidarea capacității de combatere a fraudelor vamale, evaziunii fiscale, contrabandei și traficului de droguri.

Proiecte de modernizare existente
Autoritatea Vamală Română a prezentat principalele proiecte de modernizare implementate la birourile vamale de la frontierele de nord și est, inclusiv Siret, Albița, Sculeni și Giurgiulești. Acestea au fost dotate cu sisteme de scanare cu raze X, menite să îmbunătățească eficiența și securitatea procesului vamal.

Monitorizarea continuă a situației
Reprezentanții tuturor părților implicate au convenit să continue monitorizarea situației în punctele de trecere a frontierei și să organizeze întâlniri periodice pentru a coordona răspunsurile la provocările întâmpinate de transportatorii rutieri. Aceasta subliniază angajamentul comun pentru îmbunătățirea fluxului de mărfuri și reducerea timpilor de așteptare la frontieră.

Prin aceste măsuri, Autoritatea Vamală Română și partenerii săi regionali speră să asigure un trafic de mărfuri mai eficient și mai sigur, contribuind astfel la dezvoltarea economiei regionale și la facilitarea comerțului internațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare