Women only parking sign, with the symbol of a pregnant and a mother with a stroller. It is painted on a gray tiled garage pavement.

Prioritate și locuri de parcare pentru femeile gravide în România

LEGE. O nouă lege care prevede locuri de parcare speciale și prioritate la ghișee pentru femeile gravide și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la cinci ani a fost promulgată de președintele României. Această inițiativă face parte dintr-un pachet de legi menit să sprijine familiile și a fost adoptată de Parlament la începutul lunii octombrie.

Conform noilor prevederi, în spațiile de parcare ale entităților publice și private, se vor amenaja locuri speciale pentru femeile gravide și persoanele însoțite de copii mici. Aceste locuri trebuie să reprezinte minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri, pentru a asigura accesibilitatea și confortul acestor categorii de persoane.

În același context, legislația a fost actualizată pentru a acorda prioritate femeilor și persoanelor însoțite de copii mici până la vârsta de 5 ani la casele de marcat și la ghișeele instituțiilor publice. Cu toate acestea, instituțiile publice nu au primit încă informații oficiale în acest sens.

Pentru a putea pune în aplicare aceste măsuri, sunt necesari pași administrativi și bugetarea cheltuielilor corespunzătoare. Florian Moldovan, directorul Administrației Domeniului Public de la Primăria Târgu Mureș, explică procedura:

“Trebuie să vedem legislația și apoi să modificăm anumite aspecte, trebuie schimbat regulamentul, trebuie aprobat. Nu este o problemă, doar specific că există niște etape, se va schimba regulamentul pentru parcări. Toate vor avea niște efecte. Se vor face. De anul viitor se vor prevedea în buget banii pentru marcajele speciale, indicatoarele speciale pentru că trebuie pus indicator nu doar marcaj pe carosabil pentru că lumea nu se uită. Anul viitor sigur se va implementa.”

Legea prevede sancțiuni pentru încălcarea obligațiilor de a amenaja, rezerva și/sau semnaliza locurile de parcare. Aceste sancțiuni pot varia de la 2.000 de lei la 10.000 de lei. Șoferii care parchează fără a avea dreptul pe locurile de parcare rezervate femeilor însărcinate sau persoanelor însoțite de copii mici riscă să primească o amendă de 10.000 de lei.

De asemenea, în spațiile de parcare de lângă clădirile instituțiilor publice și magazine, dacă numărul locurilor de parcare depășește zece, acestea trebuie să amenajeze spații destinate parcării vehiculelor folosite de femeile însărcinate sau de persoanele însoțite de copii. Aceste locuri trebuie să reprezinte cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două, pentru a asigura respectarea noii legi și a facilita accesul acestor categorii de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare