Priorități ale Dreptei Unite pentru a finaliza integrarea europeană și modernizarea României: Dreapta Unită va sprijini consolidarea poziției producătorilor și fermelor de familie prin încurajarea formelor de asociere economică

ELECTORAL. Deși agricultura din România beneficiază de fonduri europene și transferuri directe de la bugetul UE, modul în care guvernul român implementează aceste politici este contraproductiv și subminează coeziunea europeană. Există o piață neagră în anumite domenii (legumicultură, pomicultură etc.) care destabilizează piața, dezavantajează fermierii români și face ca orice măsură de sprijin să fie ineficientă. De asemenea, există o fraudare semnificativă a fondurilor europene (mai ales a subvențiilor directe) bazată pe utilizarea unor date false.

Guvernele României au ales metode superbirocratice atât pentru subvenții, cât și pentru investițiile în agricultură. APIA și AFIR trebuie reformate, iar România trebuie să se concentreze pe politici pentru fermele de familie.

Protestele agricultorilor de la începutul anului 2024 arată cum clasa politică a reușit să-i îndepărteze de ideea solidarității europene în agricultură, chiar pe beneficiarii Politicii Agricole Comune.

Vom sprijini și încuraja existența unor mecanisme de gestionare a riscurilor în agricultură (fonduri mutuale, sistem de asigurări etc.) pentru a combate mai eficient eventualele situații de calamitate.

O direcție strategică pentru noi este creșterea ponderii Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) – parteneriate între administrația locală, entități private și firme private, reprezentanți ai sectoarelor – care trebuie să devină instrumentul principal de implementare a politicilor agricole europene în România.

Vom cere creșterea alocației pentru axa LEADER din Programul Național de Dezvoltare Rurală, astfel încât mai mulți bani să meargă prin GAL-uri, pentru a face din agricultura de mijloc și ferma de familie principalul focus al politicilor europene, inclusiv în România.

În paralel, vom încuraja formele de asociere pentru activități de marketing și pentru procurarea de inputuri agricole, astfel încât fermierii români să simtă o plasă de siguranță pentru afacerea lor, nu un stat ostil și anchilozat care, pe de-o parte, le oferă subvenții și, pe de altă parte, îi nedreptățește cu sancțiuni, suprareglementare și obsesia controlului.

 

 

Claudiu Martin Chira, membru Forța Dreptei, parte a Alianței Dreapta Unită și candidat pentru Parlamentul European.

.

.

.

Comandat de Partidul Forța Dreptei - Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei
Cod mandatar financiar 41240007
Executat de:  Asociația “Românii Uniți Acasă - RUA”-Msnews.ro
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare