Producătorii de îngrășăminte se străduiesc să reducă emisiile de gaze cu efect de seră

ANALIZĂ Îngrășămintele pe bază de azot sunt esențiale pentru a menține producția agricolă la nivelul necesar pentru a hrăni o populație mondială în creștere – dar ele sunt unul dintre cei mai mari contribuitori la emisiile de gaze cu efect de seră care provoacă încălzirea globală.
O analiză cuprinzătoare publicată în februarie de doi cercetători de la Universitatea Cambridge, Yunhu Gao și André Cabrera Serrenho, a constatat că îngrășămintele sintetice și îngrășămintele generează echivalentul a aproximativ 2,6 miliarde de tone de dioxid de carbon pe an. Aceasta reprezintă 5% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial – mai mult decât aviația și transportul maritim la nivel mondial la un loc.
Totalul surprinzător de ridicat rezultă din ceea ce se întâmplă cu îngrășămintele după ce au fost aplicate, spune Serrenho. Activitatea microbiană și reacțiile chimice din sol eliberează gaze – în primul rând, oxidul de azot, care are un efect foarte puternic de încălzire. Fiecare moleculă de protoxid de azot este de 265 de ori mai puternică decât CO₂ ca gaz cu efect de seră și rămâne în atmosferă în medie 120 de ani.
“Două treimi din emisii au loc în culturi și pe câmpuri după aplicarea (îngrășămintelor) și doar o treime în timpul procesului de producție”, adaugă Serrenho. “Știm cum să producem îngrășăminte cu emisii minime și cu siguranță ar trebui să facem acest lucru cât mai repede posibil, dar trebuie să recunoaștem că reducerea celor două treimi rămase ține în principal de schimbarea practicilor agricole”.
Sursa Financiarul.ro