PRODUCȚIE DE NIȘĂ – O firmă mureșeană deține 11% din piața românească a producătorilor de carne… de melc

0
789

BANI DIN MELCI. În Fântânele, un sat cu mai puțin de 2.200 de locuitori, este localizată una din cele 4 fabrici de procesare a cărnii de melc rămase în funcțiune din economia românească. Acolo, Egan Prod, firmă administrată de Dumitru Rotariu, produce anual în valoare de peste 5,5 milioane de lei.

 

Întreaga producție (peste 300 de tone de carne de melc, peste 100 de tone de cochilii și spuma de melc, utilizată în industria cosmetică) ia calea exportului (în special în Franța și Italia), la nivel local cererea fiind… 0.

 

Principalul produs de export al firmei mureșene din Fântânele este, firesc, carnea eviscerată de melc (considerată 100% bio și extrem de sănătoasă, recomandată în meniurile celor care suferă de boli ale ficatului, de obezitate, de afecțiuni pulmonare etc.), produsele subsidiare fiind cochiliile (folosite în gastronomie la melcii umpluți) și spuma/extractul de melc (utilizată în industriile farmaceutică și cosmetică).

 

Egan Prod, care în 2019 raporta o medie de 51 de angajați, prelucrează trei specii de melci comestibili, achiziționați/recoltați din mediul natural (păduri) sau ferme: melci de livadă (Helix Pomatia), melci de pădure (Helix Lucorum) și melci romani (Helix Aspersa).

 

Cele 4 fabrici de procesare a cărnii de melc, care totalizează o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro (una redusă față de potențialul României, care se menține totuși, dar într-un trend descrescent, pe locul 5 la nivel global în topul producătorilor de carne de melc, după Maroc, Spania, Indonezia și China – cele 5 țări produc 75% din totalul mondial anual), sunt:

 

  1. Rolux – (Hațeg – jud. Hunedoara): 31,7 milioane lei;
  2. BBG Acces Consult – (sat Cataloi, com. Frecăţei – jud. Tulcea): 7,5 milioane lei;
  3. Egan Prod – (sat Fântânele, com. Fântânele – jud. Mureș): 5,5 milioane lei;
  4. Bioprod (Avrig – jud. Sibiu): 5,3 milioane lei.

 

Liviu DAMIANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ