PRODUCȚIE DE NIȘĂ – O firmă mureșeană deține 11% din piața românească a producătorilor de carne… de melc
BANI DIN MELCI. În Fântânele, un sat cu mai puțin de 2.200 de locuitori, este localizată una din cele 4 fabrici de procesare a cărnii de melc rămase în funcțiune din economia românească. Acolo, Egan Prod, firmă administrată de Dumitru Rotariu, produce anual în valoare de peste 5,5 milioane de lei.
Întreaga producție (peste 300 de tone de carne de melc, peste 100 de tone de cochilii și spuma de melc, utilizată în industria cosmetică) ia calea exportului (în special în Franța și Italia), la nivel local cererea fiind… 0.
Principalul produs de export al firmei mureșene din Fântânele este, firesc, carnea eviscerată de melc (considerată 100% bio și extrem de sănătoasă, recomandată în meniurile celor care suferă de boli ale ficatului, de obezitate, de afecțiuni pulmonare etc.), produsele subsidiare fiind cochiliile (folosite în gastronomie la melcii umpluți) și spuma/extractul de melc (utilizată în industriile farmaceutică și cosmetică).
Cele 4 fabrici de procesare a cărnii de melc, care totalizează o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro (una redusă față de potențialul României, care se menține totuși, dar într-un trend descrescent, pe locul 5 la nivel global în topul producătorilor de carne de melc, după Maroc, Spania, Indonezia și China – cele 5 țări produc 75% din totalul mondial anual), sunt:
- Rolux – (Hațeg – jud. Hunedoara): 31,7 milioane lei;
- BBG Acces Consult – (sat Cataloi, com. Frecăţei – jud. Tulcea): 7,5 milioane lei;
- Egan Prod – (sat Fântânele, com. Fântânele – jud. Mureș): 5,5 milioane lei;
- Bioprod (Avrig – jud. Sibiu): 5,3 milioane lei.
Liviu DAMIAN