Produsul cu care România domină UE și țările arabe: fermierii români asigură 23% din consum
INVESTIGAȚII. După ce Pesta Micilor Rumegătoare a creat probleme serioase crescătorilor de oi și capre, acum o nouă boală, variola ovinelor, amenință și animalele din România. Recent descoperită la mioarele din Bulgaria, această afecțiune pune în pericol și turmele din apropierea graniței. Potrivit autorităților bulgare, focarul a fost identificat într-o turmă de oi din Straldzha, localitate situată la câțiva kilometri de granița cu România.
Constantin Stancu, care deține o fermă în județul Dolj cu 220 de capre și 280 de oi, se teme acum pentru siguranța animalelor sale. După problemele cauzate de Pesta Micilor Rumegătoare, Stancu a implementat măsuri stricte pentru a preveni răspândirea variolei ovinelor. „Am luat măsuri împotriva Pestei Micilor Rumegătoare și acum suntem în alertă și pentru variola ovinelor. Am restricționat accesul în fermă și animalele nu ies la păscut pentru a evita contactul cu alte turme”, a declarat Stancu, președintele asociației crescătorilor de oi și capre din Dolj.
Veronel Florin Bolborea, director executiv al DSVSA Olt, a confirmat monitorizarea sporită a transporturilor de ovine și caprine, în special a celor intracomunitare cu Bulgaria. „Proprietarii sunt informați să raporteze orice semne de boală, în special variolei ovinelor, către medicii veterinari”, a spus Bolborea.
România continuă să investească în sectorul ovin, beneficiind de fonduri europene și sprijin guvernamental pentru îmbunătățirea producției și exporturilor. La nivelul Uniunii Europene, România este lider în producția de carne de oaie. „La carnea de ovine, România deține supremația atât în Uniunea Europeană, cât și în țările arabe. În Europa, 23% din consumul de carne de oaie provine de la fermierii români”, a explicat Florin-Ionuț Barbu, ministrul Agriculturii.
În ciuda acestor realizări, ciobanii sunt îngrijorați de impactul potențial al acestor boli asupra industriei, temându-se că răspândirea lor ar putea avea consecințe grave.