UPDATE – „PROFESOR” PENTRU O ZI – Premiatul scriitor Dan Coman, la Colegiul Național „Unirea” din Târgu Mureș

0
98
Dan Coman

SCRIITORI LA ȘCOALĂ. Scriitorul Dan Coman se va întâlni cu elevi de la Colegiul Național „Unirea” din Târgu Mureș. Autorul bistriţean va susţine ore de literatură română contemporană la clasele a XII-a E, a X-a A şi a XII-a C (profesoare: Melania Bândilă, Maria Motorga şi Consuela Pop), evenimentul fiind organizat de Asociația Podium în cadrul proiectului Scriitori la școală 2021. Poet și prozator, Dan Coman este o personalitate marcantă a literaturii române contemporane, fiind și unul dintre fondatorii festivalului Poezia e la Bistrița.

 

Dan Coman s-a născut la 27 iulie 1975 în Gersa (jud. Bistrița-Năsăud). A absolvit Facultatea de Filosofie din Cluj-Napoca în 1998, iar din anul 2000 lucrează ca profesor în Bistrița. A debutat cu volumul de poezie anul cîrtiţei galbene (Timpul, 2003), urmat de ghinga (Vinea, 2005), Dicţionarul Mara (Cartier, 2009) şi Insectarul Coman (Charmides, 2017; Premiul Radio România Cultural, Premiul Observator cultural, Premiul Cartea de poezie a anului 2017 la Gala tinerilor scriitori).

 

În 2004 primeşte Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”, Opera Prima, şi Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din România. În 2010 obţine Premiul pentru poezie acordat de Radio România Cultural, iar în 2011, Vilenica Crystal Prize, Slovenia. A publicat de asemenea volumele de proză Irezistibil (Cartea Românească, 2010), Parohia (Cartea Românească, 2012; Polirom, 2017), Căsnicie (Polirom, 2015, 2016) şi aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată (Polirom, 2019).

 

Textele sale au apărut în mai multe antologii și reviste din SUA, Canada, Belgia, Franța, Suedia, Germania, Italia, Serbia, Slovenia, Albania, Rusia, Cehia, Polonia, Spania etc. Din 2009 organizează, împreună cu Marin Mălaicu-Hondrari și Gavril Țărmure, Festivalul Internațional de poezie și muzică Poezia e la Bistrița.

 

Despre proiectul Scriitori la școală

 

Opt autori și autoare se întâlnesc, în timpul orelor de literatură română sau maghiară, cu elevi de la șapte licee din Târgu Mureș. Asociația Podium continuă, astfel, inițiativele menite să creeze întâlniri autentice între publicul tânăr, scriitori contemporani și cadre didactice. În total, vor beneficia de orele de literatură susținute de autori și autoare aproximativ 600 de elevi.

 

Ioana Pârvulescu, Simon Márton, Dan Coman, Láng Zsolt, Alina Nelega, Robert Gabriel Elekes, György Alida și Horia Marchean vor susține ore de literatură pentru elevi de la Liceul Vocațional de Arte, Colegiul Național „Unirea”, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc”, Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” și de la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”.

 

Fiecare scriitor se va întâlni cu elevi din cel puțin trei clase ale unui liceu, în timpul orelor de română sau maghiară. Sponsorul principal al ediției din 2021 este compania Reea.

UPDATE. Din păcate, din motive care țin de sănătatea unei persoane din familia scriitorului, întâlnirea dintre Dan Coman și elevii de la Colegiul Național Unirea, programată inițial pentru joi, 18 noiembrie, a fost amânată. Asociația Podium a anunțat că încearcă reprogramarea evenimentului.

Asociația PodiumATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ