Prognoza meteo: val de căldură și instabilitate în România

METEO. . Luni se anunță o zi fierbinte în sudul și sud-estul României, unde temperaturile vor urca până la 37 de grade Celsius. Restul țării nu scapă de căldură, însă va fi acompaniată de instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a regiunilor, începând din după-amiaza zilei. Iată o detaliere a condițiilor meteo pentru fiecare regiune:

Dobrogea și Bărăgan
Atmosfera însorită va domina Dobrogea și Bărăganul. În Bărăgan, temperaturile vor urca până la 37 de grade, generând un disconfort termic accentuat.

Moldova de Sud și Nordul Munteniei
În Moldova de Sud și în nordul Munteniei, vremea va fi frumoasă în prima parte a zilei. Începând din amiază, cerul se va înnora și vor apărea averse. Temperaturile vor atinge 36 de grade la umbră, iar aerul va deveni greu de respirat.

Nordul Moldovei și Bucovina
În nordul Moldovei și Bucovina, instabilitatea atmosferică va crește treptat, aducând ploi zgomotoase și cantități mari de apă. Se vor înregistra căderi de grindină și vânt puternic, cu temperaturi de până la 32 de grade.

Nordul Transilvaniei și Maramureș
Aici, instabilitatea atmosferică va aduce averse cu tunete și fulgere. În intervale scurte de timp, se pot acumula peste 50 de litri de apă pe metru pătrat. Vor fi căderi de grindină și vijelii puternice, cu rafale de 70…90 km/h.

Ținuturile Vestice
Vremea va aduce ploi abundente și fenomene specifice instabilității atmosferice. Temperaturile vor rămâne similare cu cele de duminică, ajungând la cel mult 31 de grade. Deși vor fi și perioade însorite, ploi torențiale însoțite de descărcări electrice și grindină sunt așteptate.

Oltenia
În Oltenia, canicula și disconfortul termic ridicat vor fi prezente, cu temperaturi de până la 35 de grade la Craiova și Slatina. Instabilitatea atmosferică va crește treptat, aducând averse zgomotoase.

Ținuturile Sudice
Regiunile sudice vor avea parte de încă o zi fierbinte, cu temperaturi de până la 37 de grade și un disconfort termic accentuat. După prânz, aerul va deveni aproape irespirabil, iar ploile își vor face apariția.

București
Capitala va resimți o căldură tot mai greu de suportat, cu 37 de grade la umbră. Pe seară și la noapte, norii se vor aduna, crescând șansele de ploaie. Minima va ajunge la 21 de grade spre dimineață.

La munte
La munte, vremea va fi caldă, cu averse abundente după prânz. Ploile vor fi însoțite de descărcări electrice și vor aduce până la 50 de litri de apă pe metru pătrat, grindină și vijelii puternice cu rafale de până la 90 km/h.

La mare
Pe litoral, soarele va străluci cea mai mare parte a zilei, însă vântul va agita atmosfera cu viteze de până la 55 km/h. Temperaturile vor urca până la 30 de grade pe plajă, iar apa mării va avea în jur de 22 de grade.

Pregătiți-vă pentru o zi de luni cu temperaturi extreme și instabilitate atmosferică în mare parte din țară. Asigurați-vă că vă hidratați corespunzător și evitați expunerea prelungită la soare în orele de vârf.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare