Program nou de finanțare: Statul va oferi sprijin pentru înlocuirea termopanelor vechi

MODERNIZARE. Ministerul Mediului pregătește un program de finanțare pentru înlocuirea termopanelor vechi cu unele noi, mai eficiente energetic, având în vedere că aproximativ 40% din energia unei locuințe se pierde prin spațiile vitrate. Anunțul a fost făcut de ministrul Mircea Fechet, care a subliniat că această măsură ar putea reduce costurile cu energia pentru consumatori și, totodată, ar sprijini economia românească, în condițiile în care există numeroși producători locali de tâmplărie termoizolantă.

Tot în acest context, Ministerul Mediului ia în calcul un nou apel de finanțare prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pentru achiziția de acumulatori destinați prosumatorilor care au instalate panouri fotovoltaice, dar nu și sisteme de stocare a energiei.

Ministrul Mircea Fechet a explicat că noul program de finanțare ar urma să sprijine prosumatorii care nu au avut posibilitatea de a-și instala baterii pentru stocarea energiei electrice, oferindu-le soluții mai flexibile și independente de un singur producător.

„Ne gândim anul acesta să deschidem un apel din AFM prin care să finanțăm achiziția de acumulatori pentru acei prosumatori care n-au avut posibilitatea să fie mai eficienți prin stocarea energiei în propriile case. Sperăm ca beneficiarii indirecți să fie producătorii români, însă suntem conștienți că o mare parte dintre aceste echipamente se produc în continuare în afara țării, inclusiv în China”, a explicat Fechet.

O altă problemă pe care Ministerul Mediului dorește să o rezolve prin acest program este compatibilitatea limitată a anumitor echipamente. Mulți prosumatori sunt legați de un anumit brand de invertor, ceea ce îi obligă să cumpere un anumit tip de acumulator, adesea foarte costisitor.

„Ne gândim ca, în cazul în care acele echipamente sunt deja amortizate, să putem finanța inclusiv achiziția unui invertor nou, care să permită ulterior utilizarea oricărui model de acumulator, nu doar a unui singur brand. În acest fel, consumatorii vor avea mai multă flexibilitate și vor putea alege soluțiile cele mai avantajoase pentru ei”, a explicat ministrul.

„Rabla pentru termopane” – o soluție pentru reducerea pierderilor de energie

Un alt program analizat de Ministerul Mediului este „Rabla pentru termopane”, menit să reducă pierderile de energie prin înlocuirea ferestrelor vechi cu unele mai eficiente din punct de vedere termic.

„În România, eficiența energetică nu înseamnă doar panouri fotovoltaice pe acoperiș. Avem și alte măsuri pe care trebuie să le luăm, iar una dintre ele este reducerea pierderilor de căldură din locuințe. În sezonul rece, 40% din energia unei case se pierde prin ferestre. De aceea, cred că un program de tipul ‘Rabla pentru termopane’ ar putea avea un impact major, atât pentru consumatori, cât și pentru economia românească, sprijinind producătorii locali”, a explicat Mircea Fechet.

Potrivit acestuia, programul ar putea funcționa pe modelul „Rabla pentru electrocasnice” sau „Rabla pentru mașini”, prin acordarea unui sprijin financiar celor care doresc să își înlocuiască ferestrele vechi cu unele mai performante energetic.

Ministrul Mediului consideră că ambele inițiative – atât „Rabla pentru termopane”, cât și finanțarea achiziției de acumulatori – vor contribui la creșterea eficienței energetice în gospodării, reducerea facturilor la energie și stimularea economiei locale.

„Sunt inițiative la care țin foarte mult, pentru că nu doar că îi ajută pe cetățeni să plătească mai puțin pentru energie, dar și direcționează bani către producătorii români. Mereu mă uit unde ducem acești bani și cred că este important să susținem industria locală”, a concluzionat Fechet.

Anunțul a fost făcut în cadrul evenimentului ZF Power Summit, o conferință dedicată pieței de energie, ajunsă anul acesta la cea de-a 14-a ediție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare