Programele de creditare Family Start și Student Invest au fost aprobate în comisiile parlamentare

FAMILIE.Ministrul Familiei, Tineretului si Egalității de Șanse – Gabriela Firea, ne anunță că proiectele pentru tineri adoptate în Guvern au ajuns la Senat și la Camera Deputaților.
Astfel, Programele de creditare Family Start și Student Invest cu modificări importante pentru tineri, au fost aprobate în comisiile parlamentare iar legea urmează să ajungă la vot în plenul Camerei Deputaților. În câteva săptămâni, tinerii vor putea accesa, din nou, creditele avantajoase, garantate de stat și cu dobândă plătită de Ministerul Familiei.

“Am îmbunătățit cele două programe de creditare, așa cum ne-au cerut cetățenii. Astfel, creștem sumele acordate și vârsta solicitanților, acordăm posibilitatea achiziției oricărui tip de autoturism, extindem categoriilor persoanelor eligibile și le dăm posibilitatea tinerilor să achite activitățile extrașcolare ale copiilor sau să le cumpere aparatură și instrumente pentru a-și urma abilitățile vocaționale.
În programul Student Invest creștem suma maximă care poate fi împrumutată până la 75.000 de lei, iar vârsta solicitanților până la 40 de ani. De asemenea, le dăm posibilitatea studenților, masteranzilor și doctoranzilor să folosească banii pentru achitarea unor tratamente medicale, iar celor care sunt părinți să plătească pentru educația sau activitățile copiilor. Dobânda în acest program rămâne subvenționată integral de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. ”

Familiile la început de drum sau părintele care-și crește singur copilul, până în 45 de ani, vor putea împrumuta în programul Family Start până la 150.000 de lei, dublu față de anul trecut. A fost ajustat și pragul de venituri pentru familii, până la maximum 6.000 de lei net pentru fiecare membru, respectiv 7.500 de lei net pentru familiile monoparentale.

În cazul Family Start, banii împrumutați cu dobândă plătită 75% de Ministerul Familiei vor putea fi folosiți, printre altele, pentru educația și activitățile extrașcolare ale copiilor, pentru achiziția unor mașini second-hand de maximum 5 ani vechime sau autoturisme speciale pentru persoanele cu dizabilități, pentru achiziția, construcția sau renovarea unei locuințe, dotarea cu panouri fotovoltaice a unei case, pentru electrocasnice noi.

Creditele cu garanția statului și dobânda plătită de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse au fost extrem de solicitate. Astfel, până la sfârșitul anului trecut au fost acordate aproape 500 de credite pentru studenți și 150 pentru familii la început de drum. În total, garanțiile plătite de stat pentru aceste credite se ridică la circa 33 de milioane de lei. Banii au fost folosiți în mod special pentru avans la o locuință, plata chiriilor și a taxelor de studii, achiziționarea echipamentelor IT, în special laptop-uri, efectuarea unor tratamente medicale și organizarea unor evenimente speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare