Progresele României în combaterea antisemitismului și xenofobiei: un mesaj în zi de comemorare de la Președintele Klaus Iohannis

TOLERANȚĂ. În ultimii douăzeci de ani, România a făcut pași importanți în menținerea memoriei colective a lecțiilor trecutului și în combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei și urii, a declarat președintele Klaus Iohannis. Acest mesaj a fost transmis joi, cu ocazia comemorării a 83 de ani de la Pogromul de la Iași, prin intermediul consilierului de stat Constantin Ionescu, în cadrul unei ceremonii oficiale de comemorare a victimelor organizate la Iași.

Importanța educației în prevenirea repetării istoriei
Președintele Iohannis a subliniat că educația rămâne cel mai eficient instrument pentru a contracara negarea istoriei Holocaustului și pentru a descuraja actele motivate de ură. “În fiecare an, la Iași, angajamentul nostru față de neuitare, demnitate umană, respect și toleranță este reînnoit prin omagierea memoriei victimelor Pogromului de la Iași, unul dintre cele mai tragice evenimente din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care a marcat profund istoria noastră”, a spus el.

Lecțiile istoriei și rolul martorilor
În mesajul său, Iohannis a evidențiat curajul și compasiunea supraviețuitorilor și salvatorilor care au avut puterea să transmită poveștile lor pentru a îndrepta societatea noastră. El a reamintit că Pogromul de la Iași nu a fost un eveniment izolat, ci rezultatul escaladării atitudinilor antisemite alimentate de retorici distructive.

Amenințările contemporane și nevoia de vigilență
Președintele a atras atenția asupra influențelor toxice actuale și a tensiunilor internaționale. “Evenimentul de astăzi are o importanță deosebită, mai ales în contextul internațional complicat, unde influențele toxice, antisemite, rasiste și pline de ură încearcă, din nou, să pervertească umanitatea”, a afirmat Iohannis.

Apel la educație și conștientizare
În final, Klaus Iohannis a făcut un apel la cunoaștere și educație, subliniind importanța ca tinerii să înțeleagă dramaticele consecințe ale urii și prejudecăților pentru a proteja democrația și libertatea. “Generațiile tinere au nevoie să cunoască dramaticele consecințe ale urii și ale prejudecăților, astfel încât să înțeleagă importanța protejării democrației, a asumării responsabilității individuale în susținerea valorilor și a comportamentelor prin care societatea noastră să fie una tolerantă, care apără libertatea și demnitatea umană”, a mai punctat el.

Un angajament de respectat
În încheiere, președintele Iohannis a îndemnat societatea să prețuiască legăturile de credință și valorile care unesc comunitățile, construind un viitor în care justiția, demnitatea și pacea să prevaleze pentru toți. “Vă îndemn să prețuim legăturile de credință și valorile care ne unesc și să construim un viitor în care justiția, demnitatea și pacea să prevaleze pentru toți”, a concluzionat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare