Proiect cultural: Memoria, instrument esențial

Astăzi, de la ora 10, la Căminul Cultural „Ecaterina Oproiu” din comuna Vulcana–Băi are loc prezentarea proiectului cultural MEMORIA INSTRUMENT ESENȚIAL, proiect dedicat meșterilor populari de înaltă valoare de la noi din țară, păstrători ai autenticității. „MEMORIA INSTRUMENT ESENȚIAL” este o inițiativă de digitalizare și de promovare a patrimoniului cultural imaterial, proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Echipa din proiect și-a propus ca, prin acest demers cultural, să ofere o culegere de practici și obiceiuri conservate audio-vizual ce va servi ca referință pentru vizitatorii muzeelor etnografice și de artă populară, dar si pentru managerii traseelor turistice culturale, studenți si cercetători în domeniul turismului cultural și ai altor domenii conexe, În această vară, au fost filmați peste 40 de meșteri și artiști populari din mai multe zone geografice ale României.
„Am învățat totul de la mama mea, care „a fost socăcița satului, că umbla pe la nunți și la botezuri, să facă mâncare. Era o femeie veselă, petrecăcioasă și horitoare, de la care am învățat colinde, cântece bătrânești. De la ea am luat toată meseria”. ” a povestit Marița Grigor din comuna Chiuzbaia, județul Maramureș. Într-un alt interviu mult mai vechi, pentru Glasul Maramureșului, Marița Grigor spunea Torc, țes, împletesc, cos pene (modele pe pânză, n.r.), cos la maşină, toate câte să țîn de o femeie de la ţară.
R.: Mai rar în zilele astea fac astfel de lucruri chiar şi femeile de la ţară…
M.G.: De bună seamă că acuma, cu televizoru’, cu școlile, nu le mai trebuie ceea ce o fost de demult, da’ eu mai păstrez încă tradițiile.
R.: De unde ați învățat toate lucrurile acestea?
M.G.: De la mama, încă din copilărie. Țesea, cosea, o fost foarte mare maestră în meșteşugurile astea şi mi-o rămas de la ea toate…
R.: Ce alte lucruri mai faceți?
M.G.: Gube, carpete, cergi, fel de fel de țesături. Și costume populare fac. Chimeşi, spăcele, pindileauă… Fac ciur, ciur tăiet în pânză, ciur făcut cu acu’, de toate categoriile.
R.: Portul popular se mai poartă pe aici?
M.G.: Se mai poartă la sărbători, iar tinerii mai rar.
R.: Dumneavostră şi cântaţi…
M.G.: Da, cânt cântece vechi, de pă vremuri. Şi doine, şi balade, cântece rămase din moşi strămoşi. Multe am dat la culegători de folclor.
Notă: Această inițiativă de digitalizare și promovare a patrimoniului cultural imaterial marca Gândește iute s-a realizat cu sprijinul partenerilor principali – Muzeul Național al Satului “DIMITRIE GUSTI” și Asociația Comunelor din România – ACOR, și alți parteneri.