Proiectul de cercetare și promovare a bisericilor de lemn din Argeș: o hartă digitală a patrimoniului cultural

PROIECT. În cadrul unui proiect pilot desfășurat de Institutul Național al Patrimoniului în colaborare cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, au fost cercetate și documentate 28 de biserici de lemn din județul Argeș. Acest proiect, integrat în programul Biserici de lemn din Muntenia, coordonat de Direcția Programe, Proiecte, Promovare și Metodologii din cadrul Institutului Național al Patrimoniului, își propune promovarea și valorificarea acestor monumente istorice, parte a unui demers mai amplu de conștientizare și sensibilizare a publicului în legătură cu acest patrimoniu vulnerabil, conform unui comunicat al Institutului Național al Patrimoniului.

Cercetarea a avut ca scop principal documentarea a 28 de biserici de lemn, dintre care 22 sunt considerate monumente de importanță națională, iar 6 au o importanță la nivel local. Procesul de cercetare s-a desfășurat în două etape și a inclus elaborarea de fișe minimale pentru fiecare monument istoric.

Bisericile se disting prin planimetria lor inedită și motivele ornamentale sculptate în lemn, cu precădere în zona pridvorului și a intrării. Construcția acestora implică, în general, un soclu din zidărie de piatră sau cărămidă, grinzi de stejar îmbinate în coadă de rândunică și acoperiș realizat din șarpantă de lemn, acoperit cu șiță.

Pictura murală, păstrată parțial în anumite cazuri, ilustrează scene biblice și moralizatoare, fiind completată de detalii ce reflectă viața cotidiană, precum vestimentația și elemente din mediul natural local. Aceste calități artistice au fost evidențiate atât în descrierile proiectului, cât și în clipuri de promovare dedicate bisericilor.

Un alt obiectiv important al proiectului constă în valorificarea și promovarea acestor lăcașuri de cult prin intermediul mediului online și al mijloacelor digitale. În acest sens, a fost creată o hartă web interactivă care oferă informații precise despre localizare, date istorice și ilustrații relevante pentru fiecare biserică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare