Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Registrului Național al Calificărilor, pus în consultare publică

EDUCAȚIE. Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Registrului Național al Calificărilor (RNC). Acest registru reprezintă o bază de date națională complexă, menită să cuprindă descrierea tuturor calificărilor disponibile în România.

RNC este structurat în două componente principale:

  1. Registrul Național al Calificărilor Profesionale din România
  2. Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior

Elaborarea, actualizarea și gestionarea RNC sunt responsabilități asumate de ANC. Acest registru are rolul de a fi un instrument de referință unitar în domeniul formării profesionale, facilitând accesul corect și eficient pe piața națională și europeană a muncii. Totodată, RNC contribuie la armonizarea sistemului de educație și formare profesională cu cerințele pieței muncii.

Caracteristicile esențiale ale RNC

Registrul Național al Calificărilor vine cu o serie de caracteristici definitorii:

Abordare unitară: RNC asigură o abordare coerentă și unitară a sistemului național de calificări, oferind o descriere detaliată a tuturor calificărilor ce pot fi obținute prin sistemul de educație și formare profesională din România.

Compatibilitate europeană: Un alt avantaj major al RNC este compatibilitatea acestuia cu Cadrul European al Calificărilor (CEC). Acest lucru se realizează prin corelarea transparentă a nivelurilor naționale de calificare cu cele stabilite la nivel european, facilitând astfel recunoașterea și echivalarea acestora la nivel internațional.

Sprijin pentru mobilitate: RNC sprijină mobilitatea pe piața europeană a muncii, prin recunoașterea calificărilor, diplomelor și certificatelor eliberate în sistemul românesc de educație și formare profesională. De asemenea, corelează competențele cu standardele europene (ESCO) și internaționale (ISCO), ceea ce ușurează procesul de recunoaștere a acestora în străinătate.

Acces direct la piața muncii: RNC cuprinde descrierea calificărilor ce pot fi obținute prin cursuri de calificare și educație profesională cu adresabilitate directă către piața muncii, asigurând astfel o tranziție mai ușoară pentru absolvenți.

Consultare publică

Documentele supuse consultării publice sunt disponibile prin intermediul unui link specificat în comentariile postării originale. ANC încurajează participarea activă a tuturor părților interesate la acest proces de consultare, pentru a asigura că RNC va răspunde cât mai bine nevoilor pieței muncii și cerințelor educaționale.

Acest pas semnificativ reprezintă un demers important în direcția modernizării și alinierii sistemului național de calificări cu standardele europene, asigurând astfel o mai bună integrare a forței de muncă din România pe piața europeană.

Pentru mai multe detalii și pentru a participa la consultarea publică, vă invităm să accesați linkul disponibil în comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare