Propunerea MAI: planul de a trimite candidații respinși la admiterea în Poliție direct la școlile de agenți, fără concurs

REORGANIZARE. Ministerul de Interne propune un proiect controversat prin care candidații respinși la admiterea în Academia de Poliție ar putea fi direcționați automat, fără concurs, către școlile de agenți. Scopul acestei inițiative este ocuparea posturilor vacante din sistemul polițienesc, având în vedere un deficit de personal de aproximativ 20%. Însă, experții atrag atenția că această măsură ar putea duce la apariția unor polițiști mai puțin pregătiți profesional.

Poliția Română se confruntă cu o nevoie urgentă de peste 3.000 de agenți pentru a acoperi activitățile pe teren. Îngrijorările cresc în contextul în care mulți dintre cei recrutați în ultimii ani nu sunt adecvat pregătiți pentru provocările din domeniu. Statisticile indică faptul că aproximativ 10% din noii agenți și ofițeri demisionează în primul an de activitate, iar situația este accentuată și de plecarea profesioniștilor experimentați, dintre care doar unul din zece alege să rămână în sistem până la pensionare.

Planul Ministerului de Interne prevede ca toți candidații la Academia de Poliție care obțin o notă de trecere, dar nu sunt admiși la ofițeri, să fie repartizați automat la școlile de agenți în ordinea descrescătoare a mediilor obținute. Această propunere afectează cele 6 școli postliceale din România, incluzând cele două de poliție, două de jandarmi, una de frontieră și una de pompieri, unde înscrierile sunt semestriale și durata cursurilor este de aproximativ un an și jumătate.

Criticii proiectului susțin că o astfel de măsură ar putea compromite calitatea formării polițiștilor și ar putea afecta în mod negativ serviciile oferite cetățenilor. Dezbaterile privind impactul și fezabilitatea acestui plan continuă în contextul unei nevoi urgente de soluții pentru problemele structurale ale sistemului polițienesc din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare