Propunerile Oficiale ale Ministrului Finanțelor, Marcel Boloș: măsuri de ultim moment pentru firmele din România

ECONOMIE. . Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a anunțat recent o serie de propuneri importante menite să sprijine firmele din România. Aceste măsuri, prezentate după o discuție cu reprezentanții fondurilor de garantare, includ suplimentarea plafonului schemei de ajutor de stat IMM Plus și accelerarea digitalizării administrației fiscale.

Suplimentarea bugetului schemei de ajutor de stat IMM Plus

Una dintre măsurile propuse de Marcel Boloș este suplimentarea plafonului schemei de ajutor de stat IMM Plus cu 20%, destinată strict creditelor de investiții. Aceasta vine în contextul în care bugetul actual de 12,5 miliarde lei a fost aproape epuizat. Suplimentarea propusă ar adăuga aproximativ 2,5 miliarde lei, în conformitate cu reglementările Comisiei Europene.

„Am convenit că analizăm posibilitatea să suplimentăm bugetul schemei cu aproximativ 2,5 miliarde lei, cât ne permite regulamentul Comisiei Europene, cu condiția să asigurăm accesul la finanțare pentru firmele care nu dispun de sumele necesare pentru proiectele de investiții, nu pentru capital de lucru”, a declarat Marcel Boloș.

Această măsură are ca scop reechilibrarea ponderii creditelor de investiții în totalul creditelor garantate în cadrul IMM Plus, susținând astfel dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii și, implicit, creșterea competitivității economiei românești.

Accelerarea digitalizării Administrației Fiscale

Ministrul Finanțelor a subliniat, de asemenea, importanța accelerării procesului de digitalizare a administrației fiscale pentru a îmbunătăți colectarea taxelor și impozitelor. Printre măsurile menționate se numără implementarea facturării electronice, sistemul SAF-T, precum și sistemele naționale RO e-Transport și RO e-Sigiliu.

„M-ați tot auzit că atrag atenția la cât de important este să grăbim măsurile de digitalizare a administrației fiscale, dacă vrem o mai bună colectare. Mă refer aici la facturarea electronică, SAF-T, sistemele naționale RO e-Transport și RO e-Sigiliu și modulele de analize de date”, a afirmat Marcel Boloș.

Beneficiile măsurilor propuse

Aceste măsuri sunt esențiale pentru reducerea evaziunii fiscale și creșterea gradului de colectare a impozitelor, taxelor și TVA-ului. Implementarea eficientă a acestor soluții tehnologice ar contribui la o mai bună gestionare a datelor fiscale și la optimizarea proceselor de colectare, având un impact pozitiv asupra bugetului de stat.

Propunerile ministrului Marcel Boloș reflectă un efort continuu de a sprijini IMM-urile din România și de a moderniza infrastructura fiscală a țării. Suplimentarea bugetului schemei de ajutor de stat IMM Plus și accelerarea digitalizării administrației fiscale sunt pași importanți către un mediu de afaceri mai robust și mai competitiv. Aceste măsuri vor asigura accesul la finanțare pentru proiectele de investiții și vor contribui la reducerea evaziunii fiscale, având un impact semnificativ asupra economiei românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare