Purple Day – 26 martie Ziua Mondială a Luptei Împotriva Epilepsiei

SĂRBĂTOARE. La 26 martie, comunitatea internațională se unește într-o campanie globală sub denumirea de “Purple Day”, marcând Ziua Internațională a Luptei Împotriva Epilepsiei. Această inițiativă are ca scop principal creșterea conștientizării despre epilepsie și eliminarea stigmatului asociat acestei afecțiuni neurologice, care afectează milioane de oameni din întreaga lume.

Tema oficială a acestui an, “#LetsTalkAboutEpilepsy”, subliniază importanța comunicării deschise și a eliminării prejudecăților legate de epilepsie. Prin această temă, se încurajează dialogul sincer și deschis despre epilepsie în diverse medii, de la conversații informale cu prietenii și familia la inițiative mai ample în școli, locuri de muncă și comunități. Prin promovarea dialogului și înțelegerii, se urmărește crearea unei lumi în care epilepsia să nu mai fie o sursă de teamă sau rușine, ci pur și simplu o afecțiune medicală ce poate fi gestionată cu sprijinul adecvat.

Ziua “Purple Day” a fost inițiată în 2008 de către Cassidy Megan, o tânără din Nova Scotia, Canada, care însuși se confruntă cu această afecțiune. De atunci, această zi a fost recunoscută la nivel internațional și a inspirat oameni din întreaga lume să poarte culoarea mov și să organizeze evenimente pentru susținerea conștientizării despre epilepsie.

România, alături de alte țări, se alătură acestui efort global prin iluminarea instituțiilor publice în culoarea mov și prin participarea la diverse activități dedicate. În acest context, se oferă o platformă pentru cei care suferă de epilepsie să împărtășească experiențele lor și să găsească sprijin reciproc într-o comunitate solidară.

Epilepsia este o tulburare neurologică incurabilă, caracterizată de crize bruște și imprevizibile, care pot varia în intensitate și durată. Prin creșterea conștientizării și sprijinul adecvat, persoanele care trăiesc cu epilepsie pot gestiona mai bine afecțiunea și pot duce o viață cât mai normală.

În acest context, Ziua “Purple Day” reprezintă nu doar o oportunitate de a evidenția importanța conștientizării despre epilepsie, ci și un apel la acțiune pentru sprijinirea celor care se confruntă cu această afecțiune, oferindu-le un mediu mai incluziv și suportul necesar pentru a face față provocărilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare