RAR Auto-Pass obligatoriu din 2024 pentru vânzarea auto second-hand

AUTO. Registrul Auto Român (RAR) implementează un program numit RAR Auto-Pass care va deveni disponibil începând din anul 2024. Acest document va reprezenta o garanție asupra stării tehnice a vehiculelor, a kilometrajului acestora, dar și a altor deficiențe semnalate la momentul achiziționării unui autovehicul înmatriculat în România. Anunțul a fost făcut la Salonul Auto București (SAB) & Accesorii de către Mihai Alecu, directorul general al Registrului Auto Român.

Potrivit lui Alecu, prin intermediul acestui program, cumpărătorii de autovehicule vor beneficia de o garanție asupra stării tehnice, a kilometrajului și a altor eventuale deficiențe identificate de specialiștii RAR. Scopul principal este conștientizarea importanței stării tehnice a mașinilor pentru reducerea accidentelor pe drumurile publice.

Documentul RAR Auto-Pass va deveni obligatoriu începând din anul viitor, fiind necesar la momentul vânzării unui autovehicul. Acesta va conține informații esențiale despre kilometraj, precum și despre istoricul accidentelor care au afectat sistemele de siguranță ale mașinii.

Legislația care permite implementarea registrului electronic RAR a fost adoptată și promulgată în primăvară, iar conform acesteia, RAR are rolul de a înființa și gestiona un registru electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România.

Registrul electronic conține informații obținute de la RAR în timpul inspecțiilor vehiculelor, în cadrul inspecțiilor tehnice periodice efectuate în stațiile RAR sau în stațiile de inspecție tehnică periodică autorizate. Informații provin și de la atelierele care efectuează reparații și întreținere auto, precum și de la producătorii vehiculelor rutiere.

Potrivit proiectului, este interzisă manipularea odometrului vehiculelor. Acest lucument arată dacă kilometrajul mașinii a fost modificat sau manipulat în mod fraudulos. În cazul unui odometru defect sau care nu funcționează corect, proprietarii sunt obligați să îl repare sau să îl înlocuiască.

Legea prevede sancțiuni pentru nerespectarea acestor reguli, sub formă de amenzi de la 2.000 de lei la 5.000 de lei. De asemenea, stațiile de inspecție tehnică periodică autorizate și atelierele pentru inspecția tahografelor și limitatoarelor de viteză sunt obligate să transmită RAR informații privind identificarea vehiculelor și valoarea kilometrajului înregistrată în timpul inspecției.

În final, este interzisă punerea pe piață, utilizarea sau comercializarea de echipamente, programe informatice sau servicii care să permită manipularea odometrelor vehiculelor rutiere. Legea care permite acest registru electronic a fost promulgată în luna mai de președintele Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare