Râuri din România – care sunt râurile din țara noastră și ce lungime au

RÂURI DIN ROMANIA. Reţeaua de râuri din România are formă radială, ceea ce înseamnă că 98% dintre râuri izvorăsc din Munţii Carpaţi şi se varsă direct sau prin intermediul altor râuri, în Dunăre.

Cele mai mari râuri din România Râurile României curg în principal spre vest, est și sud din coroana centrală a lanțurilor muntoase Carpați. Râurile sunt alimentate de topirea zăpezii și de precipitații, adesea fluctuându-și debitul, ceea ce duce ocazional la inundații catastrofale. Râul Dunărea este cea mai importantă cale navigabilă ale țării. Dunărea este cel mai important fluviu al României, nu doar în producția de energie electrică, ci și ca mijloc de transport. Practic, toate râurile României sunt afluenți ai Dunării.

Dunărea este al doilea fluviu ca lungime din Europa și cel mai lung râu din România. Dunărea izvorăște din Pădurea Neagră din Germania sub forma a două râuri mici, numite Breg și Brigach, care se unesc la Donaueschingen, iar din acest punct încolo se numește Dunărea. Curge prin 10 țări, care includ Austria, Bulgaria, Croația, Germania, Ungaria, Serbia, Slovacia și Ucraina. Întreaga Românie se încadrează aproape în întregime în Bazinul Dunării, iar semnificația Dunării pentru România este enormă. Aproape o treime din suprafața bazinului Dunării este formată din secțiune românească și mai mult de o treime din lungimea Dunării trece prin România. Dunărea a jucat un rol crucial în evoluția politică și așezările din sud-estul și centrul Europei. Malurile sale care leagă cetăți și castele funcționează, de asemenea, ca o cale navigabilă crucială între țări.

Tisa își are originea în Ucraina, lângă orașul Rikhiv, și curge spre vest aproximativ la granița Romaniei cu Ucraina. Intră în Ungaria și apoi în Serbia unde se unește cu fluviul Dunarea. Bazinul râului Tisa, întins pe 157.186 kilometri pătraţi, constituie cel mai mare sub-bazin al Dunării. Este cel mai lung afluent al Dunării, cu o lungime de 966 de kilometri și al doilea ca mărime după volum. Râul Tisa are o faună sălbatică foarte bogată, având peste 200 de specii de păsări care locuiesc în rezervația de păsări Tiszafored. Câmpiile sale inundabile susțin o mare varietate de plante și animale. Prin România, Tisa curge pe o lungime de 65 de kilometri, la granţia de nord cu Ucraina.

Mureșul este un râu, care curge în România și Ungaria, în lungime de 789 km și se varsă în Tisa. Mureșul izvorăște din Munții Hășmașu Mare, străbate Depresiunea Giurgeu și Defileul Deda – Toplița, traversează Transilvania separând Podișul Târnavelor de Câmpia Transilvaniei, străbate culoarul Alba-Iulia – Turda, în Carpații Occidentali separă Munții Apuseni de Munții Poiana Ruscă, străbate Dealurile de Vest, Câmpia de Vest trecând prin municipiul Arad spre Ungaria, unde se varsă în râul Tisa. Pentru 22,3 km râul marchează frontiera româno-ungară.

Râul Prut își are originea în Ucraina, curge spre sud și, în unele locuri, servește și ca linie de graniță între Republica Moldova și România pe călătoria sa de 953 de kilometri, iar în cele din urmă se varsă în Dunăre, la Reni. Este al doilea cel mai mare afluent al Dunării. Hrănit de apa de topire și de precipitații, râul îngheață ușor din luna ianuarie până în martie. Caracteristica majoră care definește Prutul este biodiversitatea sa, care este în mare măsură încă păstrată, în ciuda faptului că suprafața câmpiei inundabile a fost redusă din cauza digurilor de protecție împotriva inundațiilor.

Oltul izvorăşte din Muntii Hăşmaş, lângă Bălan, și curge spre sud-vest și sud, pentru a se uni cu Dunărea la Turnu Măgurele. Cu 615 kilometri lungime, devine cel mai lung rău care curge exclusiv în interiorul României. Oltul parcurge judeţele Covasna, Harghita, Sibiu, Brasov, Olt si Vâlcea. Râmnicu Valcea, Sfântu Gheorghe si Slatina sunt cîteva dintre marile orașe de pe malul Oltului. Lotru, Râul Negru, Otlet, Cibin și Teslui sunt afluenții săi principali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare