REABILITARE – În urma unei donații, vor începe lucrările de conservare la Biserica fortificată din satul mureșean Daia

0
282

MONUMENT ISTORIC. Biserica evanghelică fortificată din satul mureșean Daia (comuna Apold), monument istoric de importanță națională edificat în secolul al XV-lea, va putea fi reabilitată, începând din anul 2019, în urma unei donații “modeste, dar respectuoase”, de 24.000 de dolari.

 

Donația (“o modalitate de a respecta cultura României şi de a ajuta la conservarea ei”) a fost oferită de ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, episcopului Bisericii Evanghelice din România, Reinhardt Guib, și a fost posibilă prin programul Departamentului de Stat al SUA “Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Patrimoniului Cultural”, un fond mondial din care s-au mai finanțat reparații la bisericile fortificate din localităţile sibiene Movile şi Agârbiciu.

 

Episcopul Guib a anunțat că această donație face posibilă, începând de anul viitor, lucrările de conservare la biserica fortificată din Daia (jud. Mureş), unde serviciul religios are loc doar o dată pe lună.

 

Biserica evanghelică din satul Daia are hramul Sfintei Fecioare Maria și a fost edificată la 1447, în stilul gotic târziu (decadent), cu zid de apărare din piatră prevăzut cu guri de tragere. Starea de conservare a edificiului este extrem de precară, zidurile bisericii fiind deformate și fisurate, iar acoperișul, compromis. De asemenea, clopotnița – care mai păstrează și mecanismul ceasului -, construită de meșterul Josef Karl Melischek, are structura de rezistență atât de degradată, încât turnul este înclinat.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ