Recalcularea pensiilor 2024: întârzierea deciziilor și planul de distribuire

PENSII. Procesul de recalculare a pensiilor pentru anul 2024 a generat așteptări și întrebări în rândul pensionarilor din România. Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a clarificat, într-un interviu exclusiv pentru România TV, motivele întârzierilor și pașii care vor fi urmați pentru ca beneficiarii să primească noile decizii de pensie.

Majorarea pensiilor: detalii și progres
Începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie a fost majorată cu 13,8%, ajungând la 2.032 de lei. O a doua majorare semnificativă este programată pentru 1 septembrie 2024, când toate dosarele din sistemul public de pensii vor fi recalculate conform noii legi a pensiilor, Legea 360/2023. Aproximativ 70% dintre pensionari vor beneficia de creșteri ale pensiilor.

Daniel Baciu a subliniat că, deși există întârzieri în distribuirea deciziilor de recalculare, Casa Națională de Pensii este în grafic. „Odată cu data de 1 septembrie, pensionarii trebuie să își primească drepturile legitime în urma procesului de recalculare,” a declarat Baciu. Procesul de tipărire a noilor decizii de pensii a început deja, iar distribuirea acestora va fi realizată în timp util.

Distribuirea deciziilor de recalculare
Conform lui Baciu, peste 90% dintre pensionari vor primi noile decizii de pensii înainte de 1 septembrie. Casa Națională de Pensii a luat toate măsurile necesare pentru ca deciziile să ajungă la beneficiari în timp util. Deciziile vor fi trimise cu confirmare de primire prin Poșta Română, pentru a asigura o livrare corectă și rapidă.

„Ne-am luat toate măsurile pentru a ne asigura că deciziile ajung la timp,” a spus Baciu, explicând că procesul de distribuire este în desfășurare și că toate aspectele tehnice sunt gestionate cu atenție.

Cei peste un milion de pensionari fără majorări
Un aspect important menționat de Daniel Baciu este că peste un milion de pensionari nu vor primi majorări la 1 septembrie 2024. Acest lucru se datorează diverselor particularități ale dosarelor de pensie care nu se încadrează în noile reglementări pentru majorări.

Biletele de tratament pentru pensionari
În cadrul interviului, Daniel Baciu a discutat și despre biletele de tratament pentru pensionari. Anul 2024 a adus un buget crescut cu 100 de milioane de lei față de anul precedent, ceea ce permite acordarea unui număr mai mare de bilete. „Suntem în plin sezon de distribuire, cererea este foarte mare, aceste bilete sunt acordate și asiguraților,” a explicat Baciu. Aceasta este o formă de protecție socială importantă pentru pensionari, menționând că anul 2024 depășește nivelul anului 2019 în ceea ce privește numărul de bilete acordate.

Recalcularea pensiilor în 2024 este un proces complex, dar Casa Națională de Pensii asigură pensionarii că toate măsurile sunt luate pentru a respecta termenele stabilite. Cu noile decizii de pensii în curs de tipărire și distribuire, majoritatea pensionarilor vor primi drepturile majorate la timp. De asemenea, bugetul crescut pentru biletele de tratament oferă o formă de suport suplimentar pentru seniorii României, reflectând angajamentul autorităților față de bunăstarea acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare