Receptek útvesztőjében – Marosvásárhelyen járt az Országos Egészségbiztosító Pénztár vezetője / În labirintul rețetelor – Vizita la Târgu Mureș a șefului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

EGÉSZSÉGÜGY. A Maros megyei háziorvosok és gyógyszerészek nemrégiben Marosvásárhelyen rendezett találkozójukon azt kérték Valerian Herdea, az Országos Egészségbiztosító Pénztár vezetőjétől, hogy egyszerűsítsék a receptek felírását és a gyógyszerek kiadását, mert a jelenlegi eljárás nem jó. A receptek felírása és a gyógyszerek kiadása jelenleg nehézkes, ami számos kihívást jelent mind a betegek, mind az egészségügyi szakemberek számára.

Iulia Băilă, a Maros megyei háziorvosok egyesületének vezetője elmagyarázta, hogy különösen az idősebb, krónikus betegek esetében havonta több recept felírása szükséges, amely időigényes folyamat. A betegeknek gyakran nehézséget okoz, hogy különböző gyógyszertárakban kell kiváltaniuk a különböző gyógyszereiket, és ha egy recepten két különböző gyógyszer szerepel, csak azon a helyen tudják mindkettőt megkapni, ahol mindkettő elérhető.

Ezen problémák orvoslása érdekében a háziorvosok azt kérték az Országos Egészségbiztosító Pénztár vezetőjétől, hogy egyszerűsítsék a receptek felírását. Egy lehetséges megoldás az lenne, hogy egy receptre felírjanak minden szükséges gyógyszert, vagy bevezessék az elektronikus receptet, amely minden gyógyszertár számára hozzáférhető lenne, és a beteg egészségügyi kártyája alapján kiadható lenne.

Logigan Maria-Nicoleta, a Maros megyei gyógyszerészek kollégiumának vezetője szintén támogatta az egyszerűsítést, és az elektronikus recept bevezetése mellett érvelt. Megjegyezte, hogy az elektronikus rendszer segíthetne abban is, hogy az éjszakai, ügyeletes patikákban könnyebben ki lehessen adni a sürgősségi esetekben szükséges gyógyszereket.

Valeria Herdea, az Országos Egészségbiztosító Pénztár vezetője elismerte ezeket a kihívásokat, és elmondta, hogy dolgoznak az elektronikus rendszerek fejlesztésén. Azonban hozzátette, hogy ennek megvalósításához szükség van pénzre, és bár a fejlesztés nem lesz egyszerű vagy gyors, az egészségügyi szakemberek számára jelentős előrelépést jelent majd.


SĂNĂTATE. La o întâlnire recentă a medicilor de familie și a farmaciștilor din județul Mureș, la Tîrgu Mureș, aceștia i-au cerut șefei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, să simplifice prescrierea și eliberarea medicamentelor, pentru că procedura actuală nu este bună. În prezent, scrierea rețetelor și eliberarea medicamentelor este greoaie, ceea ce creează multe dificultăți atât pentru pacienți, cât și pentru profesioniștii din domeniul sănătății.

Iulia Băilă, șefa Asociației Medicilor Generaliști din județul Mureș, a explicat că, mai ales pentru pacienții vârstnici, cronici, este necesară prescrierea mai multor rețete pe lună, ceea ce este un proces care consumă mult timp. De multe ori, pacienții întâmpină dificultăți deoarece trebuie să meargă la diferite farmacii pentru a-și procura diferitele medicamente, iar dacă o rețetă conține două medicamente diferite, nu le pot obține pe amândouă decât la locul unde sunt disponibile ambele.

Pentru a remedia aceste probleme, medicii de familie au cerut șefului Fondului Național de Asigurări de Sănătate să simplifice procesul de prescriere a rețetelor. O posibilă soluție ar fi prescrierea tuturor medicamentelor necesare pe o singură rețetă sau introducerea rețetelor electronice, care ar fi accesibile tuturor farmaciilor și ar putea fi eliberate pe baza cardului de sănătate al pacientului.

Maria-Nicoleta Logigan, șefa Colegiului Județean al Farmaciștilor Mureș, a susținut, de asemenea, simplificarea și a pledat pentru introducerea rețetelor electronice. Ea a precizat că sistemul electronic ar putea contribui și la facilitarea eliberării medicamentelor necesare în caz de urgență, pe timp de noapte, în farmaciile de gardă.

Valeria Herdea, șefa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a recunoscut aceste provocări și a declarat că se lucrează la dezvoltarea sistemelor electronice. Cu toate acestea, ea a adăugat că este nevoie de bani pentru ca acest lucru să se întâmple și că, deși dezvoltarea nu va fi ușoară sau rapidă, va fi un mare pas înainte pentru profesioniștii din domeniul sănătății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare