Recomandarea ministrului Sănătății: triaj zilnic în școli și rămânerea la domiciliu pentru copiii bolnavi

PREVENIRE. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a emis recomandări esențiale pentru părinți în contextul stării de alertă epidemiologică declanșate de gripă, începând cu 1 februarie. Ministrul a sfătuit părinții care au copii bolnavi, cu simptome precum strănut, febră și alte semne caracteristice virozelor, să îi țină acasă. Aceste instrucțiuni vin în contextul unei creșteri semnificative a cazurilor de infecții respiratorii, inclusiv gripă clinică, infecții acute ale căilor respiratorii superioare și pneumonii, cu o creștere de 35.8% față de media ultimilor 5 ani.

Într-o conferință de presă, ministrul Rafila a anunțat instituirea stării de alertă epidemiologică, dar a subliniat că nu se vor impune restricții populației. În plus, pe 2 februarie, instrucțiunile Ministerului Sănătății privind gestionarea acestei stări de alertă au fost publicate în Monitorul Oficial.

Simptomele gripale, răcelii comune și infecțiilor cu virusul sincițial respirator au fost clarificate conform Ministerului Sănătății, pentru a ajuta la identificarea și gestionarea cazurilor. În ceea ce privește gripa, simptomele includ febră persistentă, tuse, dureri musculare și articulare, și o stare generală de oboseală, cu durată de aproximativ 7-10 zile.

Recomandările ministrului Rafila pentru unitățile școlare includ efectuarea unui triaj zilnic, asigurarea de materiale pentru igienă și dezinfecție, aerisirea încăperilor și educarea copiilor privind modul corect de a tuși și strănuta.

În plus, Ministerul Sănătății a colaborat cu direcțiile de sănătate publică și inspectoratele școlare pentru a implementa aceste recomandări la nivel local, în vederea prevenirii și gestionării infecțiilor respiratorii în școli.

Datele furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) au evidențiat o creștere alarmantă a cazurilor de infecții respiratorii, precum gripa clinică și pneumonii, în săptămâna 22.01.2024–28.01.2024. Această creștere a determinat declararea stării de alertă epidemiologică, subliniind necesitatea măsurilor preventive și de gestionare adecvată.

În concluzie, în fața creșterii semnificative a cazurilor de infecții respiratorii, inclusiv gripa, colaborarea între părinți, școli și autoritățile sanitare este esențială pentru prevenirea și gestionarea eficientă a acestei situații epidemiologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare