RECUNOȘTINȚĂ – Teatrul Național Târgu Mureș vernisează expoziţia prin care omagiază 95 de ani de la nașterea regizorului Harag György

EXPOZIȚIE. La 4 iunie 1925, s-a născut la Marghita Harag György, actor şi regizor cu un destin ieşit din comun, marcat de dramatism şi de şansă în egală măsură. În 1944 a fost deportat la Şimleul Silvaniei împreună cu părinţii şi fraţii săi László şi Tamás. Din Şimleul Silvaniei a fost deportat la Auschwitz, mai apoi la Mauthausen şi de acolo în Elbenesse. Şi-a văzut familia pentru ultima oară în poarta taberei de concentrare.

 

A fost singurul supravieţuitor din 1.500 de persoane deportate. Va ajunge apoi student al Academiei de Muzică şi Artă din Cluj-Napoca, unde îl va avea profesor, printre alţii, pe Tompa Miklós. A colaborat cu numeroase teatre din ţară şi din străinătate, iar de Teatrul Naţional Târgu-Mureş îl leagă mai multe perioade fructuoase: 1960-1962, 1963-1975, 1970-1974 (interval în care a fost directorul artistic adjunct al Teatrului), dar şi anul 1985, când s-a întors ca să regizeze “Livada de vişini” de A.P. Cehov, a cărei premieră a avut loc în 2 iunie.

 

Harag Gyorgy s-a stins din viaţă la 10 iulie 1985, la vârsta de 60 de ani, fiind înmormântat la Cimitirul Evreiesc din Târgu-Mureş. În acest an, în 4 iunie, marele om de teatru ar fi împlinit 95 de ani.

 

În semn de preţuire pentru activitatea sa prodigioasă, Teatrul Naţional Târgu-Mureş vernisează joi, 4 iunie, la ora 18.00, în foaierul Sălii Mari, o expoziţie omagială bilingvă care va cuprinde fotografii din spectacolele sale (cu accent pe “Livada de vişini” şi “Szerelem”), de la repetiţii, caiete program, afişe, elemente de decor şi costume etc.

 

Expoziţia va putea fi vizitată de vineri, 5 iunie, până duminică, 7 iunie, între orele 10.00 şi 13.00. Respectarea normelor impuse pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 sunt obligatorii (măsurarea temperaturii, menţinerea distanţei de 2 metri, purtarea măştii, asigurarea soluţiilor dezinfectante) şi, în vederea evitării congestiei, numărul persoanelor care intră simultan la expoziţie va fi limitat la 8.

 

Cei interesaţi sunt rugaţi să completeze formularul online de la https://forms.gle/GmzL8Wn2jyS2986t8 pentru a avea prioritate la intrarea la expoziţie.

 

TEATRUL NAȚIONAL TÂRGU MUREȘ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare