RECUPERAREA ISTORIEI – 88 de ani de la dezvelire: povestea bustului amplasat în fața primului liceu românesc de pe valea superioară a Mureșului
PAPIU-ILARIAN. Bustul marelui istoric și om politic român, academicianul Alexandru Papiu-Ilarian, unul dintre mentorii Revoluției de la 1848, amplasat în fața Colegiului Național Alexandru Papiu-Ilarian din Tîrgu Mureș, a fost dezvelit în urmă cu 88 de ani, la 1 decembrie 1930, în cadrul unei ceremonii fastuoase, motivată și de lupta administrativă de aproape trei ani, dusă de comitetul școlar de atunci pentru obținerea finanțării lucrării de artă ce comemorează personalitatea celui considerat și astăzi patronul spiritual al primei instituții de învațămant liceal în limba română de pe valea superioară a Mureșului.
Trei ani, trei solicitări, o reușită
Povestea bustului lui Papiu-Ilarian începe la 7 martie 1927, când Comitetul școlar al, pe atunci, Liceului de băieți “Alexandru Papiu-Ilarian” din Tîrgu Mureș, solicita Ministerului Cultelor și Artelor o alocație bugetară de 100.000 de lei, urmând ca o sumă similară să fie strânsă prin subscripție publică în întreg județul, pentru ridicarea unui bust „întru cinstirea memoriei” lui Alexanderu Papiu Ilarian, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naștere și a 50 de ani de la moartea sa.
Conform Comitetului școlar, lucrarea de artă urma să fie dezvelită în 27 septembrie 1927, ziua de naștere a patronului Școlii, ca un „prinos de recunoștință și admirațiune pentru oamenii mari, vrednici, care au adus o contribuție deosebită pentru neamul românesc”.
Nu s-a întâmplat nimic atunci, așa că în 6 ianuarie 1928, profesorul Ioan Boja, președintele deja formatului Comitet pentru monumentul dedicat lui Alexandru Papiu Ilarian, revenea la Ministrul Cultelor și Artelor cu o nouă solicitare, cerând, „ca o datorie pioasă și de recunoștință”, ridicarea unui monument comemorativ cuvenit “unuia din marii reprezentanți ai culturii românești este Alexandru Papiu Ilarian, al cãrui nume împodobește frontispiciul liceului din Târgu Mureș”. De această dată, se estima ca dată de dezvelire a bustului toamna anului 1928.
Abia în anul următor, însă, după cea de-a treia solicitare către minister, la 11 februarie 1929, s-a obținut sprijinul financiar necesar finalizării monumentului, care a fost dezvelit la 1 decembrie 1930, în prezența a numeroase oficialități, printre care reprezentantul Academiei Române, Gheorghe Bogdan Duică.
Bustul, unul extrem de apreciat, a fost realizat de Iohann Schmidt, un sculptor român născut în Cehia, în Znain (pe vremea aceea, în apropiere de granița cu Austria Inferioară), strălucit absolvent al Școlii de Arte Frumoase din Viena – în România este mai cunoscut sub denumirea românizată Ion Schmidt-Faur (a fost profesor la Școala de Arte și Meserii din București) – în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, bustul a fost demontat de pe soclu și a fost aruncat lângă un zid din incinta liceului din Aiud.
Primul liceu românesc din zonă
Clădirea actualului Colegiu Național Alexadru Papiu-Ilarian din Tîrgu Mureș a fost construită exclusiv din banii orașului, începând din 1 septembrie 1912, fiind executată în Piața Bem József, după ce Primăria (condusă pe atunci de Bernády György) a expropriat patru proprietari de case, plătindu-le 35.000 de coroane pentru proprietățile lor.
Destinația impozantei clădirii (avea 112 încăperi și se întindea pe o suprafață de 2.800 de metri pătrați!) urma să fie de Școală Superioară de Fete (Felsőbb Leányiskola) și construcția a fost realizată într-un singur an, de o firmă budapestană controlată de Grünwald Sarolta și Schiffer Miksa. Efortul contructorilor a fost răsplătit pe măsură, cu aproape 1 milion de coroane din banii orașului (939.250 coroane).
Școală Superioară de Fete (Felsőbb Leányiskola) și-a deschis porțile la 1 septembie 1913, conducerea instituției revenindu-i profesorului Szerény Károly. Însă, după nici un an, în timpul Primului Război Mondial, cea mai mare parte a clădirii este transformată în spital militar, școlii revenindu-i doar etajul II și mansarda. În 1916, Primăria predă clădirea Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice de la Budapesta, motivând că nu mai are bani să o întrețină.
În 1918, clădirea este trecută în proprietatea statului român, care o transformă în prima instituție de învățământ liceal în limba română de pe valea superioară a Mureșului, denumind-o Liceul de băieți Al. Papiu-Ilarian (și-a deschis cursurile în 3 octombrie 1919). În perioada 1940-1944, liceul este transformat în Școala Supremă de Comerț cu predare în limba maghiară, în 1 octombrie 1944 revenind la formula din 1919 (liceu de băieti cu predare în limba română, iar apoi ca liceu mixt cu predare în limbile română și maghiară). Din 15 aprilie 1999, liceul este ridicat la rang de Colegiu Național, iar în 2005, secția maghiară este mutată la Liceul Teoretic Bolyai Farkas.
Cătălin VISCHI