Reducerea notei la purtare pentru absențe nemotivate – noile măsuri ale Ministerului Educației pentru elevii de gimnaziu și liceu

EDUCAȚIE. Începând cu anul școlar 2024-2025, media anuală la purtare va fi redusă cu un punct pentru fiecare 40 de absențe nemotivate, conform unui proiect recent al Ministerului Educației privind Statutul Elevului. Această măsură se aplică elevilor de gimnaziu și liceu și are scopul de a responsabiliza elevii și de a reduce absenteismul școlar.

Conform proiectului, scăderea notei la purtare se aplică fie pentru fiecare 40 de absențe nemotivate acumulate pe parcursul anului școlar, fie pentru 20% absențe nejustificate la o disciplină de studiu sau modul de specialitate. În plus, nota la purtare poate fi ajustată și în timpul anului școlar, la finalul fiecărui interval de cursuri.

Elevii vor primi note sau calificative la purtare la sfârșitul fiecărui modul de învățare, conform noii structuri anuale propuse de Ministerul Educației. Aceste note vor contribui la media anuală a purtării, care va fi ajustată în funcție de numărul de absențe nemotivate înregistrate.

„Media la purtare rezultată la finalul anului școlar ca medie a notelor acordate pentru fiecare interval de învățare se diminuează în mod corespunzător, în cazul elevilor care au înregistrat un număr de absențe nemotivate, conform prevederilor în vigoare,” se arată în propunerea Ministerului Educației.

Această reglementare vizează toți elevii din gimnaziu și liceu și are ca scop îmbunătățirea prezenței și implicării elevilor în activitățile școlare. Prin penalizarea absențelor nemotivate, Ministerul Educației speră să creeze un mediu educațional mai disciplinat și să încurajeze elevii să fie prezenți la orele de curs.

Noul proiect privind Statutul Elevului 2024, aflat în consultare publică, introduce măsuri stricte pentru gestionarea absenteismului școlar. Prin reducerea notei la purtare în funcție de numărul de absențe nemotivate, Ministerul Educației dorește să promoveze un comportament responsabil în rândul elevilor și să îmbunătățească calitatea educației în școlile din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare