Reducerea pragului pentru microîntreprinderi: impactul asupra afacerilor românești și negocierile cu Comisia Europeană

BUSINESS. Guvernul României se angajează să reducă pragul pentru microîntreprinderi, negociind cu Comisia Europeană pentru a implementa această măsură începând din 2026. În prezent, 4 din 5 întreprinderi mici și mijlocii ar putea fi supuse unui impozit de 16% pe profit, la fel ca firmele mari.

Propunerea Comisiei Europene vizează reducerea pragului pentru microîntreprinderi, iar oficialii europeni își doresc ca această măsură să intre în vigoare începând cu anul viitor. Cu toate acestea, reprezentanții mediului de afaceri avertizează că indiferent de momentul adoptării acestei măsuri, impactul asupra afacerilor care angajează 70% dintre lucrătorii români va fi considerabil.

Conform propunerii Comisiei Europene, modelul european de bune practici sugerează că firmele ar trebui să beneficieze de facilități fiscale atât timp cât nu depășesc un anumit prag de cifră de afaceri. În cazul României, pragul la care o afacere trece la plata taxei pe valoare adăugată este de 60.000 de euro.

Din cele peste jumătate de milion de firme românești, aproximativ 100.000 sunt microîntreprinderi cu cifră de afaceri sub pragul propus. Reducerea acestui prag ar duce la faptul că majoritatea afacerilor, adică 4 din 5, ar trebui să plătească un impozit pe profit de 16%.

Mediul de afaceri exprimă îngrijorare în legătură cu schimbările fiscale frecvente și impactul acestora. Multe afaceri mici ar putea avea dificultăți în a-și plăti angajații sau în a face investițiile necesare pentru supraviețuire și dezvoltare.

În ceea ce privește eliminarea facilităților fiscale pentru microîntreprinderi, aceasta este inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență al României. Autoritățile române așteaptă înțelegerea Comisiei Europene, deoarece neconformitatea ar putea duce la pierderea a 500 de milioane de euro din PNRR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare