Reguli mai stricte legate de concediile medicale

PROIECT. Autoritățile române vor să prevină cât mai mult risipa de fonduri și, din acest motiv, au anunțat un nou tip de controale la domiciliu destinate românilor. Momentan este în stadiu de proiect, dar e improbabil să nu câștige suportul legislativ din partea coaliției de guvernare.

Deputatul liberal Raluca Turcan a atras atenția asupra implementării unor reguli mai stricte legate de concediile medicale. În acest scop, a pregătit un proiect legislativ prin care, la nivel național, se vor implementa controale la persoanele care ar trebui să fie la domiciliu pentru a se verifica dacă se încearcă fraudarea angajatorului și, implicit, a statului român. În consecință, românii care mint în privința afecțiunilor lor, riscă să rămână fără banii de concediu medical.

În primele două luni ale anului curent, românii au cerut sume în procent de 60% din bugetul pe întregul an pentru plata concediilor medicale. Având în vedere că este foarte improbabil, dacă nu imposibil, ca atât de mulți români să se îmbolnăvească odată, cel mai probabil, se abuzează sistemul.

Proiectul pe care l-am iniţiat propune un mecanism de control al concediilor medicale. Acesta se realizează la domiciliu sau la adresa indicată de beneficiarii de concedii medicale, în intervalul de timp şi în condiţiile stabilite prin lege.
Va fi realizat de către angajatori, casele de asigurări de sănătate sau, după caz, de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, însoţiţi de către personal din cadrul poliţiei comunitare / locale
.”, a declarat Raluca Turcan, deputat PNL.

Oficialul a ținut să menționeze că, deși vor exista controale la nivel național, se dorește respectarea drepturilor și libertăților cetățenești garantate de Constituția României. În plus, se garantează inviolabilitatea domiciliului sau a reședinței asiguratului. Ideea de bază rămâne însă, mulți români vor pierde banii.

Persoanele care nu vor face această declaraţie, nu vor fi la adresa indicată sau nu vor permite verificarea – nu vor primi sumele cuvenite pe zilele de concediu medical”, mai spune Raluca Turcan. ,,Prin inițiativa legislativă propusă venim cu soluții concrete pentru a stopa risipa și eventualele fraude introducând obligația persoanelor care intră în concediu medical (care nu sunt internate) pentru incapacitate temporară de muncă de a declara adresa la care vor fi pe perioada concediului și de a permite controlul în intervalul de timp declarat”, a concluzionat deputatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare