Regulile Ministerului Educației privind gestionarea cazurilor de violență în școli

EDUCAȚIE. Ministerul Educaţiei a elaborat un set de reguli menite să guverneze abordarea incidentelor de violenţă în şcoli şi aplicarea “Procedurii privind gestionarea cazurilor de violenţă îndreptată împotriva preşcolarilor, elevilor şi personalului instituţiilor de învăţământ, precum şi a altor situaţii asociate mediului şcolar şi a suspiciunilor de violenţă asupra copiilor în afara mediului şcolar.”

În acest context, membrii personalului şcolar au responsabilitatea de a acorda o atenţie specială mai multor aspecte în situaţiile în care observă acte de violenţă în mediul şcolar.

Prin urmare, în calitate de martori la incidente de violenţă, personalul şcolar trebuie să intervină pentru a elimina riscurile, să apeleze numărul unic de urgenţă 112 şi să restabilească un sentiment de securitate fizică şi emoţională pentru elevi.

În cazul incidentelor de violenţă care constituie infracţiuni, directorul şcolii este obligat să informeze Poliţia.

De asemenea, în situaţiile de violenţă gravă îndreptată împotriva minorilor (comise de preşcolari, elevi sau personalul şcolar), directorul instituţiei de învăţământ are obligaţia de a sesiza Serviciul de Intervenţie Rapidă (119, DGASP).

Personalul şcolar este dator să comunice cu părinţii/reprezentanţii legali cu privire la situaţiile de violenţă sau cele corelate care apar în absenţa preşcolarilor, elevilor, sau a antepreşcolarilor, în prezenţa consilierului şi/sau mediatorului şcolar, într-un spaţiu care asigură confidenţialitatea participanţilor. Personalul şcolar trebuie să stabilească şi să aplice măsuri de sprijin pentru victime şi pentru autorii faptelor, inclusiv sancţiuni pentru aceştia.

În cazul incidentelor de violenţă în care elevii vizează personalul şcolar, dacă există suspiciuni de comitere a unei infracţiuni, directorul instituţiei de învăţământ are obligaţia de a sesiza Poliţia (112).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare