Renergia: aplicația românească de eficiență energetică și sustenabilitate invitată special la Summit-ul COP28

LANSARE. Energy Advisor, un start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, a lansat Renergia, prima aplicație mobilă din România dedicată eficientizării consumului de energie și reducerii costurilor facturilor la energie. Cu inovația și potențialul său recunoscute la nivel internațional, Energy Advisor și Renergia au fost singurul start-up român invitat la summit-ul COP28, Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice, cel mai mare eveniment mondial în domeniul schimbărilor climatice, care a avut loc în Dubai în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie.

Renergia este prima aplicație de sustenabilitate lansată în România, oferind utilizatorilor o analiză detaliată a consumului de energie în gospodărie și generând estimări ale costurilor lunare și anuale. Algoritmul inovativ al aplicației combină concepte de statistică, probabilistică și inteligență artificială pentru a detecta valori aberante și a realiza predicții precise ale consumului energetic.

Aplicația poate reduce factura lunară la energie cu până la 30% prin implementarea măsurilor de eficiență energetică recomandate. De asemenea, Renergia este singura aplicație din Europa care permite realizarea unei radiografii complexe a amprentei de carbon în sectorul rezidențial, ajutând la conștientizarea impactului asupra mediului.

Amprenta de carbon medie a unei gospodării din România este de peste 2.200 de kg de CO2 pe an, iar Renergia oferă utilizatorilor unelte pentru dimensionarea sistemelor fotovoltaice, contribuind la reducerea emisiilor de carbon.

Principiul one-stop-shop al aplicației include și un tool de dimensionare pentru sistemele fotovoltaice, oferind utilizatorilor informații despre reducerea facturilor și producerea propriei energii. Energy Advisor a încheiat parteneriate cu instalatori autorizați de sisteme fotovoltaice și instituții financiare pentru a facilita consultanța și instalarea acestor tehnologii, precum și accesul la credite verzi.

Echipa Renergia, formată din 12 specialiști cu experiență în domeniul energetic, metode numerice avansate, software, marketing și strategie, a investit peste 300.000 de euro în dezvoltarea aplicației. Aceasta a fost lansată gratuit pe platformele Google Play și AppStore și reprezintă un pas important în direcția atingerii obiectivului global de neutralitate climatică până în 2050 în mediul rezidențial.

Prezența Renergia la summit-ul COP28 a avut loc la invitația IRENA (Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă), fiind selectată printre cele 8 companii finaliste pentru a susține un pitch pe scena Extreme Hangout în cadrul evenimentului IRENA NewGen Rising Stars Award 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare