RetuRO lansează faza a doua a procesului de înregistrare în sistemul de garanție-returnare (SGR) pentru comercianți

PROGRAM. Administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) anunță demararea celei de-a doua etape în cadrul procesului de înregistrare, prin actualizarea informațiilor referitoare la punctele de vânzare ale comercianților care comercializează anumite tipuri de băuturi și pun pe piață ambalaje primare nereutilizabile din plastic, aluminiu sau sticlă, având dimensiuni cuprinse între 0,1 și 3 litri. Potrivit unui comunicat de presă al RetuRO, transmis marți către AGERPRES, ambalajele care sunt incluse în SGR aparțin categoriilor: bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, vinuri și băuturi spirtoase. Comercianții sunt obligați să înregistreze sau să actualizeze toate punctele de vânzare de la care RetuRO va realiza colectarea ambalajelor SGR.

“Punctele de Vânzare” sunt împărțite în trei categorii: manuale (unde consumatorii returnează produsele direct la comerciant, în magazin), automate (unde consumatorii folosesc mașini de colectare automată – RVM) sau exceptate (comercianți care nu sunt obligați să opereze un Punct de Vânzare, cum ar fi comercianții de tip HORECA sau cei care vând produse exclusiv online sau exclusiv prin intermediul automatelor). Această etapă se adresează atât comercianților care au finalizat procesul de înregistrare, cât și celor aflați într-un stadiu intermediar.

Procesul de înregistrare sau actualizare a informațiilor presupune accesarea portalului RetuRO și autentificarea utilizatorului, selectarea secțiunii “Comerciant” pentru a adăuga sau edita punctele de vânzare, înregistrarea individuală sau în bloc, completarea informațiilor necesare precum numele punctului de vânzare, tipul de colectare, adresa și altele, selectarea locației de ridicare prin introducerea coordonatelor exacte, verificarea și finalizarea înregistrării.

Odată finalizate toate etapele, punctul de vânzare este adăugat în sistem cu statusul “Creat”. Înregistrarea mașinilor RVM se face exclusiv pentru punctele de vânzare ale căror tipuri de colectare selectate sunt automate.

De asemenea, pentru comercianții care au ales colectare manuală, după adăugarea punctelor de vânzare, este necesară înregistrarea punctului de colectare, prin editarea acestora și selectarea opțiunii “Punct de colectare înregistrat”. În schimb, pentru comercianții care au ales colectare automată, sunt necesare detalii despre mașinile RVM, inclusiv numărul de serie și modelul, prin editarea punctelor de vânzare adăugate și selectarea opțiunii “Punct de colectare înregistrat”.

Implementarea SGR va începe la data de 30 noiembrie 2023, moment în care consumatorii români vor plăti o garanție de 50 de bani la achiziționarea unei băuturi îmbuteliate (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. După consumarea produsului, consumatorul va trebui să returneze ambalajul la unul dintre punctele de colectare organizate de comercianți și va primi înapoi valoarea garanției plătite inițial, fără a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal.

RetuRO Sistem Garanție Returnare SA este o companie care operează pe principiul “not for profit”, ceea ce înseamnă că eventualele profituri obținute din colectarea de ambalaje de băuturi vor fi reinvestite exclusiv în dezvoltarea SGR. Compania a fost înființată de un consorțiu format din trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%), Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%), și un acționar public, statul român, reprezentat de autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare