REUȘITĂ – Medicii mureșeni de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, încă o intervenție complexă: reconstrucţie de limbă şi planşeu bucal

INTERVENȚIE COMPLEXĂ. O echipă medicală multidisciplinară a realizat, în 8 aprilie, prima intervenţie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş de reconstrucţie de limbă şi planşeu bucal cu lambou radial liber vascularizat. Pacientul are vârsta de 44 de ani și suferea de tumoră malignă pelvilinguală. Evoluţia pacientului a fost simplă, fără complicaţii, fiind externat vindecat chirurgical.

 

Operația menționată oferă multe avantaje, cum ar fi creșterea radicalității chirurgicale, în ceea ce privește rezecția tumorii endoorale, restabilirea precoce a alimentației perorale, a fonației și, astfel, a integrării sociale, precum și defect minim la nivelului zonei donatoare, a explicat Dr. Száva Dániel, medic specialist chirurg OMF, coordonatorul echipei care a realizat intervenţia.

Intervenţia chirurgicală, extrem de complexă, a durat aproximativ 11 ore şi a constat în excizia radicală a tumorii de limbă şi planşeu bucal. Din cauza dimensiunii crescute a tumorii, defectul postoperator fiind extins, cu lipsa jumatăţii de limbă şi planşeu bucal, a fost necesară reconstrucţia ulterioară a acesteia. Intervenţia a continuat cu îndepărtarea nodulilor limfatici de pe gât, cu potenţial crescut de prezenţa metastazelor tumorale situate la acest nivel.

 

Pentru închiderea defectului postexcizional endooral, care la acel moment comunica cu regiunile cervicale, s-a optat pentru utilizarea unui lamboul de piele cu vascularizaţie proprie, colectat de la nivelul antebraţului, împreună cu artera şi vena, și transferat la nivelul cavităţii bucale. Pentru conectarea lamboului la reţeaua vasculară a gâtului a fost necesară sutura vaselor lamboului.

 

Intervenţia s-a desfăşurat în Blocul operator al Secţiei Clinice Chirurgie Orală si Maxilo-Facială, iar echipa medicală multidisciplinară a fost formată din (în ordine alfabetică): Dr. Bögözi Bálint (medic specialist chirurgie OMF), Czirjék Silvia (asistent medical), Dr. Fábián Zoltán (medic specialist chirurgie OMF), Dr. Guzun Sergiu (medic rezident chirurgie OMF), Rogozan Aurica (asistent medical), Schiller Andrea (asistent medical), Dr. Sebestyén Adorján (medic primar ATI), Dr. Șuta Călin (medic rezident chirurgie plastică), Dr. Száva Dániel (medic specialist chirurgie OMF), Dr. Szilveszter Mónika (medic primar chirurgie plastică) şi Dr. Toma Lucian (medic primar chirurgie vasculară).

 

Biroul de presă al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare