REVOLTĂ – Protestele magistraților mureșeni împotriva Ordonanței care „afectează independența actului de justiție” și decizia Guvernului

PROTESTE. Mai multe adunări generale ale asociaților profesionale din justiție au decis, în unanimitate, aplicarea unor forme de protest la schimbările anunţate în sistem, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului, care ar afecta grav independenţa actului de justiţie.

 

Astfel, în județul Mureș, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş au decis suspendarea activităţii judiciare până în 1 martie 2019, excepție făcând cauzele urgente, iar cei ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș au decis, ca formă de protest, suspendarea activității cu publicul. De asemenea, judecătorii Tribunalului Specializat Mureș vor purta banderole albe pe durata protestului și manifestarea publică a dezacordului față de OUG prin ieșirea în fața Palatului de Justiție, până la 1 martie 2019.

 

În urma masivelor proteste la nivel național ale magistraților, Guvernul a făcut un pas în spate, și după consultări cu reprezentanții Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, Asociației Magistraților, Asociației Procurorilor, Inspecției Judiciare și ai Secției de anchetare a magistraților, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că prevederea din Ordonanța de Urgență 7 care le-ar fi permis și judecătorilor să fie numiți la conducerea parchetelor va fi abrogată.

 

Deocamdată aceasta este singura modificare din Ordonanță. Au rămas în vigoare celelalte prevederi controversate, precum scoaterea Secției de anchetare a magistraților din subordinea procurorului general sau delegarea procurorilor în funcții de conducere.

 

Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare