REVOLUȚIONAR. Inovație pentru diabetici – „Le schimbă viaţa!”

SĂNĂTATE. Un tratament mult așteptat de pacienții din Franţa care suferă de diabet de tip 1 – transplantul de „insule” pancreatice, a fost autorizat de autoritățile sanitare după ani de experimente.
„Le schimbă viaţa” beneficiarilor cu instabilitate cronică, relatează duminică AFP.

Valérie Rodriguez, fosta formatoare bancară, s-a numărat printre primii pacienţi din Franţa care au primit un astfel de transplant în cadrul tratamentului de rutină. Aceasta și-a demonstrat încântarea spunând că „este revoluționar! Această tehnică este genială”.

Tehnica constă în implantarea, în ficatul pacientului, a insulelor lui Langerhans, celule pancreatice responsabile de secreţia de insulină, prelevate de la un donator non-diabetic, aflat în stare de moarte cerebrală.

Primele studii clinice pentru acest tratament s-au desfăşurat în 1999 în Canada şi apoi în Europa şi au continuat timp de două decenii. În 2020, în Franţa, Haute Autorité de Santé (HAS) a dat undă verde acestei practici pentru anumite profiluri de pacienţi, cu „instabilitate cronică”.

Astfel, Centrul spitalicesc regional din Lille (nord) a devenit, în decembrie 2021, prima instituţie franceză care a realizat un astfel de transplant în cadrul tratamentului de rutină, înainte ca exemplul său să fie urmat de centrul de la Strasbourg.

Pentru pacienţi, „acesta este un foarte important pas înainte. Iar pentru noi, medicii, este punctul culminant al cercetării clinice multidisciplinare de nivel foarte înalt, o recunoaştere foarte puternică”, a declarat Laurence Kessler, profesoară de diabetologie la spitalul din Strasbourg şi membră al Societăţii francofone de diabet.

De la autorizarea sa, tratamentul a fost realizat în Franţa, pe lângă Lille şi Strasbourg, şi în alte spitale care au obținut aprobarea pentru a efectua transplanturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare