Riscurile circulării cu anvelope de iarnă în sezonul cald: atenționare pentru șoferi

AUTO. Indiscutabil, condițiile meteo pot determina mulți șoferi să devină mai flexibili în ceea ce privește schimbarea anvelopelor între cele de iarnă și cele de vară, și invers. Deși nu există o legislație specifică care să reglementeze acest aspect, nu este deloc recomandat să circulați cu anvelopele de iarnă pe timp de vară. Iată la ce riscuri vă expuneți ca șofer și la ce pericole îi supuneți pe ceilalți participanți în trafic.

De ce este crucial să schimbăm anvelopele de iarnă în timpul verii?

Înainte de a porni la drum în sezonul de iarnă, este esențial să vă asigurați că mașina este pregătită pentru condițiile specifice. În acest sens, schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă este o procedură crucială.
Cu toate acestea, unii șoferi uită să revină la anvelopele de vară după ce perioada de iarnă a trecut. Deși nu există reguli stricte care să impună acest lucru, folosirea anvelopelor de iarnă în sezonul cald nu este deloc recomandată.
Specialiștii trag un semnal de alarmă și subliniază că folosirea anvelopelor de iarnă în timpul verii prezintă riscuri semnificative. Aceste riscuri nu afectează doar conducătorii auto, ci și ceilalți participanți la trafic.

Unul dintre principalele pericole la care se expun șoferii care nu fac schimbul de anvelope la momentul potrivit este uzura prematură a cauciucurilor. Compoziția anvelopelor de iarnă este diferită de cea a anvelopelor de vară, fiind adaptate temperaturilor scăzute. Utilizarea acestora în sezonul cald duce la o uzură accelerată. Dacă alegeți să rămâneți cu anvelopele de iarnă și în timpul verii, acestea se vor deteriora mai rapid, ceea ce se traduce prin o siguranță redusă și o distanță de frânare crescută. Anvelopele de iarnă sunt și mai grele decât cele de vară, având o concepție specializată pentru sezonul rece. Folosirea lor în timpul verii poate afecta manevrabilitatea mașinii, mai ales la viteze ridicate.
În timpul verii, există riscul crescut ca anvelopele de iarnă să cedeze din cauza temperaturilor ridicate. În momentul frânării, acestea se încălzesc intens din cauza frecării cu asfaltul.

Este esențial ca toți șoferii din România să știe că, în funcție de sezon, este recomandată schimbarea anvelopelor. Atunci când se circulă pe drumuri acoperite de gheață sau polei, anvelopele de iarnă sunt obligatorii.
Totuși, există posesori de mașini care preferă anvelopele all-season. Acestea reprezintă un compromis între cele de vară și cele de iarnă. Anvelopele de iarnă sunt proiectate pentru a asigura o stabilitate crescută în condiții reci, în timp ce anvelopele all-season oferă un echilibru între cele două tipuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare