RoboCampionii Vasluieni: Povestea incitantă a prieteniei și inovației în robotică

ROBOTICĂ. Daria-Antonia Gherghel și Matei-Alexandru Șopu, elevi în clasa a VI-a la Școala Gimnazială “Elena Cuza” din municipiul Vaslui, sunt membri devotați ai grupei de Robotică din cadrul Centrului Județean de Excelență Vaslui, coordonată cu pasiune de profesorul Carmen Chirițescu.

În acest an, cei doi tineri entuziaști au participat ca echipă la cea de-a treia ediție a Olimpiadei Naționale de Creativitate Științifică, organizată la Suceava, unde au reușit să obțină o remarcabilă poziție a treia la nivel național, în cadrul secțiunii Tehnologia Informației – juniori.

Fascinația lor pentru robotică nu a fost doar un capriciu de moment. Cu privire strălucitoare și inimi pline de dorința de cunoaștere, Daria și Matei împărtășesc aceeași visare: să construiască roboți și să contribuie cu munca lor în diverse domenii.
Amintindu-și de momentul definitoriu, Matei spune: “În clasa a III-a, în cadrul programului ‘Școala Altfel’, am vizitat un laborator de științe. Acolo am văzut o mulțime de roboți și de atunci am început să îmi placă. Am început să mă pregătesc, să particip la concursuri. Vreau să descopăr cât mai multe și să îmi îndeplinesc visul de a construi roboți și să mă ocup de programare.”

Deși pasiunea pentru robotică este considerată mai neobișnuită pentru fete, Daria este fermă în hotărârea sa de a continua pe acest drum. Ea își amintește: “Eu și Matei suntem în aceeași clasă. În clasa a II-a am început să ne împrietenim, iar prima mea experiență cu roboții a fost când Matei ne-a arătat un semafor făcut de el acasă. M-am înscris și eu la Centrul de Excelență și am avut o conexiune imediată cu doamna profesoară. Am avut multe pasiuni trecătoare, dar robotică este marea mea dragoste, niciodată n-am simțit că iubesc ceva așa de mult.”

Povestea prieteniei lor îi face să lucreze armonios ca o echipă bine sudată. Matei, mai rezervat și metodic, se ocupă cu pragmatismul și rigoarea, în timp ce Daria adaugă pasiune și entuziasm. Se completează reciproc și par să fi găsit cheia succesului în această colaborare.
Proiectul care le-a adus cel mai important premiu până acum se numește “Intersecția Prieteniei”. Matei explică: “Este un proiect muncit. Chiar dacă la prima vedere nu pare foarte complex, am lucrat împreună cu Daria timp de trei luni. Proiectul nostru, construit din piese Lego, reprezintă o intersecție într-un oraș aglomerat, gândită pentru a facilita traficul. La concurs, am dat tot ce aveam mai bun. Am trăit momente pe care nu le vom uita niciodată. La anunțarea mențiunilor, când nu am auzit numele nostru, am fost într-un impas, iar apoi a venit premiul, atât de important pentru noi.”

Daria împărtășește că munca la proiect a fost solicitantă și plină de provocări. Au lucrat zilnic, ore în șir, adesea după școală. Firele care se dezlipeau și senzorii sensibili au fost obstacole, dar acum sunt doar amintiri, iar realizarea lor notabilă rămâne. “Acest proiect m-a dus la un nivel mai înalt, pentru că înainte nu știam multe lucruri. Practic, am învățat lucrând la proiect. Ne-am bucurat enorm pentru premiul obținut”, adaugă Daria.

Cei doi elevi sunt recunoscători profesorilor și părinților care îi susțin și îi îndrumă cu dragoste. Cu entuziasmul neclintit, sunt hotărâți să exploreze mai multe taine ale robotică, să participe la noi competiții și să aducă acasă noi premii pentru Vaslui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare