ROM-3, cel de-al doilea satelit românesc construit de elevi, lansat cu succes și operațional pe orbită

ȘTIINȚĂ. Elevii de la Liceul Internațional de Informatică București, coordonați de echipa Romspace, au reușit să lanseze cu succes pe orbită al doilea satelit românesc, ROM-3, cu o misiune complexă de observare a Pământului și măsurare a parametrilor spațiali. După o lansare cu peripeții, în care satelitul a rămas blocat în deployer-ul lansatorului, echipa a reușit să rezolve problema și să pună ROM-3 în funcțiune pe orbită.

Elevii Filip Bușcu, David Ghiberdic, Alex Unteșu, Alesia Unteșu și Alex Peticaru, împreună cu fostul membru al echipei, Alex Luchianov, student la MIT, au contribuit la succesul proiectului, care a implicat o lansare cu racheta Falcon 9 de la SpaceX, desfășurată pe 11 noiembrie.

Chiar dacă au existat dificultăți în deschiderea deployer-ului, echipele au gestionat cu succes problema, iar ROM-3, cunoscut și sub numele de Space Starling, funcționează acum pe orbită. După regenerarea energiei solare, satelitul va începe să transmită date în conformitate cu misiunea sa, contribuind la cercetările privind observarea Pământului și măsurarea parametrilor spațiali.

Filip, liderul echipei, a menționat că ROM-3 reprezintă un microlaborator în care testează tehnologii pentru viitoarele misiuni spațiale, subliniind succesul eforturilor lor în ciuda dificultăților întâmpinate. Proiectul a fost sponsorizat de Terapia, iar CEO-ul companiei, Dragoș Damian, a salutat performanța remarcabilă a tinerilor, subliniind importanța susținerii și încurajării generațiilor viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare